Proljetni daje sitnije glavice što je posljedica dužine vegetacije, proljetne glavice traju duže, čvršće su i bogatije eteričnim uljima.
Iako jesenska sadnja bijelog luka osigurava veće prinose on se može saditi i u proljeće i dati zadovoljavajuće rezultate. Potiče iz Azije gdje se i danas najviše proizvodi i odakle se najviše i izvozi, iako je njegova proizvodnja raširena po cijelom svijetu.
Bijeli luk, lat. Allium sativum spada u najstarije povrtarske kulture, poznat je više od 4.000 godina. Od davnina su poznate ljekovite osobine bijelog luka i koristio se pri liječenju mnogih oboljenja. To je blijni antibiotik-alicin. Najpoznatije njegovo djelovanje je prilikom prehlade i gripe, a koristan je i pri bronhitisu i astmi. Obiluje vitaminima B, C, E, i mnogim mineralima: kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, selenom, sumporom itd. Prilikom konzumiranja, oslobađa se alilsulfid koji daje neugodan miris.
Luk zahtjeva duboka, propusna zemljišta bogata humusom, organskom materijom. Teška i kisela zemljišta nisu pogodna za gajenje ove kulture. Bijeli luk je biljka koja je zahtjevna u pogledu svjetlosti tako da nikako ne podnosi zasjen druge biljke.
Prilikom sadnje treba poštovati plodored te se na istoj parceli može saditi nakon 3 godine, mada postoje i preporuke tek nakon 5 godina. Jesenski se sadi u okrobru, a proljetni u rano proljeće čim vremenski uslovi to budu dozvolili. Jesenski se sadi nešto dublje na 4-5 cm, a proljetni nešto pliće 2-3 cm u zemlju. Sadi se na razmak 10-15 cm.
Za sadnju se biraju najbolji, krupni i zdravi češnjevi. Tako pripremljen sadni materijal je dobro potopiti u otopinu odgovarajućeg fungicida radi zaštite od bolesti.
Važno je napomenuti da luk koji je skladišten na višim temperaturama od 20°C i posađen kasno u proljeće pri visokim temeraturam neće dati lukovice već će produžiti vegetativni rast do kasno u jesen. Optimalna temperatura za rast je od 18 do 22°C.
Tokom vegetacije važno je istaknuti da usjev treba držati čistim od korova, ako želimo postići zadovoljavajuće rezultate jer je korov njegov važan neprijatelj. Kako je u posljednje vrijeme sve atraktivnije uzgajati povrće i na malim površinama i ova kultura se može gajiti u odgovarajućim saksijama na balkonu pri čemu treba voditi računa da se ne nalazi u sjeni.
Uspravni vrtovi - odlično rješenje za mala dvorišta i balkone
Dobre predkulture prilkom sadnje su mu: kupus, paradajz, paprika, pasulj, krastavac, strna žita. Vadi se obično u avgustu kad je većina lišća sasušeno, a stabljika uvela.
Najaveći proizvođač u Evropi je Španija, a u svijetu Kina. Na tržišu je sve više prisutno sorti koji se sade u jesen jer jesenski luk daje veći prinos, ima krupnije češnjeve, otporniji je je na niske temperature, ali se on lošije čuva i trune tokom ljeta.
Proljetne sorte, obično naše domaće su osjetljivije na niske temperature, imaju sitnije češnjeve, ali se vrlo dobro čuva od kvarenja. Proljetni daje sitnije glavice što je posljedica dužine vegetacije, proljetne glavice traju duže, čvršće su i bogatije eteričnim uljima.
Tagovi
Autorica