Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Optigen- Izvor neproteinskog dušika

Alltech Hrvatska d.o.o.

Kontakt - Alltech Hrvatska d.o.o.

e-mail: marinapp.agroklub@gmail.com

pogledaj sve oglase partnera

Cijena: na upit

Opis

Izvor neproteinskog dušika s polaganim otpuštanjem u buragu, uz dinamiku otpuštanja na razini proteinskih biljnih sačmi. 

Zamjenjuje jedan dio proteinskih komponenti u obroku (najčešće sojina sačma) ili služi kao dodatni dušik u uvjetima deficita proteinskog dijela obroka. Ciljevi mogu biti razni: 

  • Osloboditi prostor u obroku za više voluminozne krme, koja je jeftiniji izvor energije i proteina 
  • Osloboditi prostor u dnevnom obroku za neka od krmiva kojima se može korigirati kvalitetu mlijeka (npr. sojina ljuska, repini rezanci, kvalitetno sijeno – za bolju masnoću, ili npr. kukuruzna prekrupa, ječmena prekrupa, silaža kukuruza – ako se želi povećati energija i time količina mlijeka) 
  • Osloboditi prostor i povećati koncentraciju obroka, u uvjetima kad je smanjena konzumacija (toplinski stres i sl.) 
  • Nadopuniti obrok neproteinskim N u slučajevima deficita proteina. Mikrobi buraga trebaju preko 80% dušika iz neproteinskih izvora, a ne iz proteina. 
  • Povećati koncentraciju E u visokoproizvodnih krava: 1- korištenjem oslobođenog prostora uz pomoć Optigena, 2 – boljom probavom voluminozne krme zbog veće mase mikroba. 
  • Pojednostavljeno, u nekom uobičajenom obroku u Hrvatskoj gdje je osnovno krmivo kukuruzna silaža, može se napraviti sljedeće: 
    Isključiti iz obroka 1200 grama sojine sačme 
    Uključiti 160 grama Optigena + 1300 grama (suhe tvari) kukuruzne silaže. 

Za preciznije izračunavanje obroka koriste se utvrđeni ekvivalenti nutritivne vrijednosti Optigena koji se uključuju u program za optimizaciju obroka. 
Dobije se obrok slične ili manje cijene koštanja, ali znatno bolje strukture: jednaka količina N, veći postotak topivog proteina u buragu, veća masa mikroba u buragu (dakle bolja i brža probava, više mikrobnog proteina stiže u sirište – a to je glavni izvor proteina u preživača). U isto vrijeme ne dolazi do povećanja uree ni u mlijeku niti u krvi, zbog stabilnog kontroliranog oslobađanja N. 

Za puni učinak Optigena potrebno je tri do četiri tjedna, no ponekad se mogu učinci vidjeti i ranije: bolja probava vlaknine, manje neprobavljenog škroba i vlaknine u fecesu, a ukoliko je bilo kakvog deficita ili disbalansa u obroku može se očekivati i poboljšanje % mliječne masti u mlijeku. Najčešće se dobiva povećanje količine mlijeka za 1-2 litre po kravi, no ukoliko su krave u slabijoj kondiciji prije će se popravljati kondicija, a zatim mliječnost. U vrijeme vrućina, kad je smanjena konzumacija, ublažava se depresija mliječnosti.
 

Info

Kategorija: Stočna hrana
Vrsta oglasa: Ponuda
Cijena: na upit
Država: Hrvatska
Datum objave oglasa: 17.05.2019.
Datum izmjene oglasa: 19.01.2023.
Pregleda: 1996
Šifra oglasa: 43186

Klikni i besplatno predaj do 5 oglasa u Agroklub poljoprivredni oglasnik! Predaj oglas