Pretraga tekstova
Bazna saturacija predstavlja mjeru prisustva kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, natrijuma i vodika u zemljištu. Još se zove i kationska sposobnost zemljišta.
Jedna od najvažnijih mjera koju dobivamo prilikom analize zemljišta je bazna saturacija. Ona predstavlja mjeru prisustva kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, natrijuma i vodika u zemljištu. Još se zove i kationska sposobnost zemljišta.
U svakom zemljištu postoje prethodno spomenuti elementi, koji stoje u međusobnom odnosu. U zavisnosti od toga kakav je taj odnos, zavisi njihova dostupnost, kao i mnogih drugih. Idealan odnos bazne saturacije je:
Ovaj odnos je gotovo nemoguće ostvariti bez intervencije čovjeka. Zbog toga su mnoga zemljišta u svijetu nedovoljno snažna da proizvedu maksimalne prinose.
Da bi čovjek djelovao, bitno je da razumije da kalcijum u baznoj saturaciji mora biti što je moguće veći - čak i 80%. Magnezijum bi trebao biti što je moguće manji, ali ne ispod 10%. Kalijum je poželjan na nivou 7%, pa čak i 8%. Natrijum je poželjno da bude minimalan, odnosno ispod 1%, dok je vodik potrebno držati, kako je već napisano, ispod 10%.
Bazna saturacija se podešava na sljedeći način:
Važno je napomenuti da bez bazne saturacije nema razumijevanja tehnologije đubrenja i uopće kvaliteta zemljišta.
Tagovi
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.