Pretraga tekstova
Prodaja, skladištenje i upotreba je dozvoljena do 30. juna 2019. godine.
Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obavještava uvoznike, distributere i korisnike sredstava za zaštitu bilja da je Izmjenama spiska aktivnih materija dozvoljenih za upotrebu u fitofarmaceutskim sredstvima u Bosni i Hercegovini, preuzeta odredba Provedbene uredbe Komisije (EU) 2018/309 od 1. marta 2018.godine o neproduženju odobrenja aktivne tvari propineb, u skladu s Uredbom (EZ) br. 1107/2009 Evropskog parlamenta i Vijeća o stavljanju na tržiste sredstava za zaštitu bilja i o izmjeni Priloga Provedbenoj uredbi Komisije (EU) br. 540/2011.
Ovom se odredbom zabranjuje uvoz fitofarmaceutskih sredstava koja sadrže ovu aktivnu materiju (propineb), a prodaja, skladištenje i upotreba je dozvoljena do 30. juna 2019. godine.
Inače, aktivna tvar propineb pripada grupi ditiokarbamata. Ima više mjesta djelovanja. Koristila se protiv plamenjače vinove loze, krompira, paradajza i duhana, fitoftore, fuzikladija i drugih bolesti. LD50 8500 S.O. = III. K - 14 paradajza u polju i zaštićenom prostoru, luk, krompir, lubenice, dinje, krastavci, grah, grašak, kupusnjače; 21 jabučaste i koštičaste voćke, stolne sorte loze, lijeska, duhan; 28 bobičaste voćke, celer i ostalo povrće; 42 vinske sorte loze.
Tagovi
Propineb Aktivna tvar Zabrana Zaštita bilja
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.