Pretraga tekstova
O dostavljenim nalazima prve analize i naknadno tražene superanalize, utvrđeno je da ispitani uzorak ne odgovara odredbama Pravilnika o začinima, ekstraktima začina i mješavinama začina, zbog povećanog sadržaja ukupnog pepela.
Tržišni inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove je 10. septembra na graničnom prijelazu Izačić, u toku redovnog pregleda pri uvozu, a u skladu s odredbama Zakona o kontroli kvaliteta određenih proizvoda pri uvozu i izvozu, Pravilnika o načinu i postupku obavljanja kontrole kvaliteta proizvoda pri uvozu i izvozu i Pravilnika o začinima, ekstraktima začina i mješavinama začina, naložio laboratorijsku analizu pošiljke sušenog lista peršuna porijeklom iz Egipta.
Po dostavljenim nalazima prve analize i naknadno tražene superanalize, utvrđeno je da ispitani uzorak ne odgovara odredbama Pravilnika o začinima, ekstraktima začina i mješavinama začina, zbog povećanog sadržaja ukupnog pepela.
"Shodno tome, uvoz kontrolisane pošiljke sušenog lista peršuna porijeklom iz Egipta u količini od 1.100 kg je zabranjen i naređeno je njeno vraćanje pošiljaocu", saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.
Tagovi
Sušeni peršun Zabrana uvoza Sadržaj pepela Egipatski peršun
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.