Na Zemlji ćemo do 2050. godine morati osigurati hranu za otprilike 9 do 10 milijardi ljudi, a da bi se ona proizvela, potrebno je puno vode
Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane, koji se obilježava 16. oktobra je "Voda je život, voda je hrana. Ne zapostavljajte nikoga."
Na Zemlji ćemo do 2050. godine morati osigurati hranu za otprilike 9 do 10 milijardi ljudi, a da bi se ona proizvela, potrebno je puno vode.
Znamo da je ovaj resurs neophodan za život na našoj planeti budući da čini više od 50 posto ljudskog tijela i pokriva oko 71 posto Zemljine površine. Samo 2,5 posto svježe vode je prikladno za piće, poljoprivredu i većinu industrijskih namjena. Ona je pokretačka snaga za ljude, privredu i prirodu te temelj naše hrane. Naime, poljoprivreda čini 72 posto globalnog crpljenja slatke vode, u svom izvještaju navodi Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO).
No, ona kao i svi prirodni resursi nije beskonačna. Tim više što brzi rast stanovništva, urbanizacija, ekonomski razvoj i klimatske promjene predstavljaju sve veći stres za vodu.
Istovremeno, resursi slatke vode po osobi su se proteklih desetljeća smanjili za 20 posto. Njena dostupnost i kvaliteta velikom brzinom se pogoršavaju zbog dugogodišnjeg lošeg korištenja i upravljanja, prekomjernog crpljenja podzemnih voda, zagađenja i klimatskih promjena. Riskiramo iskorištavanje ovog dragocjenog resursa do tačke s koje nema povratka.
Danas 2,4 milijarde ljudi živi u zemljama s nedostatkom vode. Mnogi mali poljoprivrednici se već sada bore da zadovolje svoje dnevne potrebe, posebno žene, starosjedilačko stanovništvo, migranti i izbjeglice. Nestašica vode postaje sve češći uzrok sukoba.
Otprilike 600 miliona ljudi čiji život barem djelimično ovisi o vodenim prehrambenim sustavima trpe posljedice onečišćenja, degradacije ekosistema, neodrživih praksi i klimatskih promjena.
FAO poručuje kako vlade moraju osmisliti politike za bolje planiranje i upravljanje vodom. Povećati ulaganja, poboljšati zakonodavstvo, koristiti tehnologiju i razvijati kapacitete, istodobno potičući poljoprivrednike i privatni sektor da se uključe u integrirana rješenja za učinkovitije korištenje vode i njeno očuvanje.
S druge strane svako od nas mora prestati uzimati vodu zdravo za gotovo te ju na bolji i štedljiviji način koristiti u svakodnevnom životu. Ono što jedemo i kako se ta hrana proizvodi utječe na vodu. Također, treba birati lokalnu, sezonsku i svježu hranu, bacati je manje jer čak i smanjenjem bacanja hrane i pronalaženjem sigurnih načina za njenu ponovnu upotrebu sprječavamo onečišćenje vode.
Tagovi
Autorica