Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari u Australiji
  • 02.01.2020. 18:00
  • Australija

Užas u Australiji, farmer morao usmrtiti krave ozlijeđene u požaru

Do danas je u australskim požarima izgorjelo oko 5,5 milijuna hektara zemlje, a iza vatrene stihije ostaju stravični prizori i posljedice.

Foto: Depositphotos/Kosssmosss
  • 524
  • 92
  • 0

U požarima koji haraju Australijom do danas je izgorjelo ukupno oko 5,5 milijuna hektara zemlje što je, primjerice, veća površina od one koju zajedno obuhvaćaju Danska i Nizozemska. Požari i dalje ne pokazuju znakove smirivanja i prestanka.

Od toga je samo u Novom Južnom Walesu (NSW) izgorjelo oko 10 milijuna hektara zemlje, prenosi telegraph.

Vatrogasna služba NSW-a zabilježila je da je u posljednjih nekoliko godina ukupna površina spaljena tijekom cijele sušne sezone iznosila samo oko 280.000 hektara.

Kažu da su trenutni požari u Australiji "drastično veći" od drugih dosadašnjih požara na tom kontinentu. No, uspoređuje ih s požarima koji su divljali Kalifornijom 2018. godine kada je izgorjelo oko 1,8 milijuna hektara te s požarima u amazonskoj prašumi 2019. s izgorjelih oko 900.000 hektara.

Stradala goveda na farmi

Jedan od požara bjesnio je nad farmom goveda australskog stočara Stevea Shiptona, a nakon požara farmeru nije preostalo ništa drugo osim da ustrijeli svoja goveda koja su ozlijeđena u požaru i nisu imala šansu za preživjeti.

Pale pašnjake da bi spriječili širenje požara

Ovaj farmer koji uzgaja mliječne krave procjenjuje da je izgubio na desetine od 250 grla goveda, uključujući i svoju omiljenu kravu.

Većina goveda je bila ondje gdje je farmer Shipton mislio da će biti na sigurnom - u štali - ali životinje su se "očito uspaničile" i pobjegle na otvoreno gdje su nažalost i stradale.

U srijedu, 1. siječnja 2020., na farmu je stigao veterinar koji je procijenio koje će životinje preživjeti, a koju stoku treba eutanizirati. Vlasnik farme je rekao: "Bolje će od mene znati mogu li moje životinje preživjeti ili ne mogu jer nikad nisam prošao kroz ovakav scenarij i ne želim da životinje pate", prenosi 7news.


Tagovi

Autralija Požar Izgorjela farma Požar u Australiji Goveda Izgorjela goveda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]