Pretraga tekstova
Jedan od ciljeva projekta je i rekonstrukcija i uređenje centra za reprodukciju i osjemenjavanje sa bankom gena tipičnih lipicanerskih rodova.
Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i državne ergele lipicanera iz Đakova u Hrvatskoj razgovarali su danas o mogućnostima prekogranične saradnje na projektu "Konji bijeli" koji se odnosi na promociju, očuvanje i zaštitu lipicanera kao najstarije rase konja u Evropi.
Projekat se odnosi i na očuvanje zajedničke nematerijalne i materijalne kulturne baštine te razvoj održivog turizma u cilju razvoja u prekograničnom području kroz provođenje zajedničkih projekata i aktivnosti.
Jedan od ciljeva projekta je i rekonstrukcija i uređenje centra za reprodukciju i osjemenjavanje sa bankom gena tipičnih lipicanerskih rodova i linija te obnovu štala i prostora za uzgoj konja.
Na sastanku je razgovarano i o mogućnosti razmjene genetskog materijala grla iz Lipika i Đakova u Prnjavor i obrnuto, kao i o pomoći kolega iz Hrvatske za dobijanje punopravnog članstva ergele u Vučijaku u Međunarodni komitet za uzgoj lipicanera.
Foto: wrangel/bigstockphoto.com
Tagovi
Saradnja Hrvatska Konji bijeli Lipicaneri Konji Zaštita
Autorica
Više [+]
Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.