Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja traktora
  • 04.05.2020. 12:00

U prvom kvartalu registrirano 1.220 traktora, broj rabljenih rapidno raste

Smanjuje se nabava suvremene tehnologije, a neograničeno se nabavljaju ekološki apsolutno neprihvatljivi traktori i mehanizacija koja nikako ne pridonosi kupcima u njihovom prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju i održivom razvoju, kažu u Udruzi prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme

Foto: JumpStory
  • 508
  • 49
  • 0

U Hrvatskoj je u prvom kvartalu registrirano 1.220 traktora, od čega 245 novih i 975 rabljenih, podaci su Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj, koja upozorava da se smanjuje nabavka nove, a povećava nabavka zastarjele, neprimjerene mehanizacije. Kod novoregistriranih traktora zabilježen je pad od 69 komada ili 22 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Broj rabljenih traktora i dalje rapidno raste, ističu iz udruge, navodeći kako ih je u prvom tromjesečju registrirano 975, što je rast od 503 komada ili više nego duplo u odnosu na isto razdoblje lani. Smanjuje se nabava najsuvremenije tehnologije, a neograničeno se nabavljaju ekološki apsolutno neprihvatljivi traktori i mehanizacija koja nikako ne pridonosi kupcima u njihovom prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju i održivom razvoju, kažu u udruzi. Navode i da je kod novoregistriranih traktora u prvom kvartalu ove godine najveći pad zabilježen u ožujku kada je novoregistrirano svega 98 traktora, što se može pripisati i utjecaju korona virusa.

Za očekivati je u nadolazećim mjesecima daljnji i veći pad prodaje traktora, posebice zato što je dio proizvođača složenije mehanizacije obustavio montažu i isporuku zbog manjka nekih dijelova, ističu iz udruge.

U prva tri mjeseca ove godine kod novoregistriranih traktora i dalje je najviše traktora marki John Deere, New Holland, Deutz, Case i Class većih snaga, uglavnom u slavonskim županijama, dok su traktori oznaka Same, Lamborghini, Carraro više prisutni u sjeverozapadnim županijama. U tim županijama su prisutniji i rabljeni traktori manjih snaga tako da je u Zagrebu sa zagrebačkom županijom te krapinskoj, bjelovarskoj, koprivničkoj i varaždinskoj ukupno registrirano u prvom kvartalu ove godine 499 rabljenih traktora, što čini 51,2 posto od ukupno nabavljenih rabljenih traktora, navode iz Udruge.

"Prodaja novih i rabljenih traktora u prvom kvartalu ove godine rezultat je narudžbi iz prošle godine odnosno svakako prije dolaska korona virusa. Velik utjecaj na prodaju imale su i europske potpore iz Programa ruralnog razvoja za razdoblje od 2014.-2020. godine", ističu iz Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj.

Posebno se to, kako navode, odnosi na unos (pra)starih traktora. Do kada i koliko će potpora utjecati na prodaju u preostalom dijelu ove godine, može se samo nagađati, kažu u Udruzi. Stoga smatraju da se treba napraviti detaljna analiza prodanih traktora ali i sve druge poljoprivredne mehanizacije i opreme sa EU potporama jer jedino na tim podacima će se moći temeljiti eventualna potpora nabavci poljoprivredne mehanizacije i opreme u predstojećem višegodišnjem razdoblju 2021. do 2027. godine.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Prodaja traktora Rabljeni Udruga prodavatelja Mehanizacija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]