Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 10.06.2016. 18:00

Traži se suzbijanje nepoštene trgovačke prakse

Izvješće je važno za poljoprivrednike jer potvrđuje svima poznatu činjenicu kako je upravo poljoprivrednicima, kao najslabijoj kariki u lancu opskrbe hranom, prebačen sav rizik poslovanja.

  • 1.605
  • 181
  • 0

Na Plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja se održava u Strasbourgu usvojeno je Izvješće o nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe hranom, saznajemo iz ureda europarlamentarke Marijane Petir.

Izvješće je važno za poljoprivrednike jer potvrđuje svima poznatu činjenicu kako je upravo poljoprivrednicima, kao "najslabijoj" kariki u lancu opskrbe hranom, prebačen sav rizik poslovanja. Usvojeni su i amandmani Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta za koje se posebno zalagala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sa svojim kolegama iz EPP-a, a koji pozivaju na usvajanje EU legislative kako bi se suzbilo nepoštenu trgovačku praksu.

Neravnoteža odnosa na tržištu

Upravo koncentracija moći na tržištu poljoprivrednih proizvoda govori o tome da nekoliko ključnih otkupljivača/trgovačkih lanaca u svakoj državi članici kontroliraju tržište što nije i ne može biti u skladu s principima jedinstvenog, otvorenog i zajedničkog tržišta poljoprivrednim proizvodima EU. Zato se nepoštena trgovačka praksa u lancu opskrbe hranom smatra jednim od bitnih uzroka današnje krize u poljoprivrednom sektoru.

Inicijativa lanca opskrbe

Kako bi donekle stali na kraj nepoštenoj trgovačkoj praksi u lancu opskrbe hranom u zemljama zapadnog dijela EU, uspostavljena je određena razina dobrovoljnih odnosa između partnera u lancu pod nazivom "Inicijativa lanca opskrbe", a na inicijativu i organizacija proizvođača i otkupljivača. Međutim, neovisno o dobroj namjeri i želji za dobrovoljnim reguliranjem odnosa, niti takav sustav ne daje rezultate.

Nepoštena trgovačka praksa u lancu opskrbe hranom smatra se jednim od bitnih uzroka današnje krize u poljoprivrednom sektoru.

U Finskoj je, primjerice, Središnji savez poljoprivrednih proizvođača i vlasnika šuma pozvan da se pridruži inicijativi 2013. godine, ali pregovori između dionika su provedeni argumentom jačeg i po principu - "uzmi ili ostavi". Uvjeti međusobnih odnosa su bili toliko široko postavljeni da ih se nije moglo niti prekršiti, a snažnijima u lancu ostavljena je mogućnost manipulacije. Nakon samo tri godine rezultati provedbe dobrovoljnog dogovora su porazni, a mnogi seljaci su na rubu bankrota.

Opskrba voćem i povrćem u domaćem lancu

U Velikoj Britaniji taj se problem povlači još iz 2006. godine nakon prijave udruga proizvođača nadležnim tijelima zbog neravnoteže odnosa na tržištu povrća i voća. U nalazima istraživanja utvrđeno je kako su otkupljivači, u nadi da će ostvariti konkurentsku prednost sve rizike i nepredviđene troškove trgovaca i prodavaonica prehrambenih namirnica prebacili na leđa njihovim izravnim dobavljačima. Nakon višegodišnjeg razmatranja problema 2013. godine, donesen je Zakon kojim je uređen Kodeks ponašanja u lancu opskrbe voćem i povrćem te je imenovan ombudsman sa zadaćom nadzora provedbe Kodeksa i zaštite slabijih u lancu opskrbe hranom.

Varali male proizvođače

Međutim, u praksi su veliki trgovački lanci ponovno izigrali male proizvođače otezanjem plaćanja na različite načine. Jedan od načina prijevare bilo je i izdavanje pogrešnih računa, dvostrukih računa i sličnih, na očigled "nenamjernih" grešaka te bi potom nakon prijave greške isplaćivali naknade za isporučenu robu s jedne ili dvije godine zakašnjenja. Kada se zbroje učinci, godišnje su si na taj način trgovački lanci osigurali "pozajmicu" od proizvođača u iznosu većem od 4.400.000 funti prema podatku iz 2015. godine, ali ni to nije sve. Da bi isplatili novac, tražili su od proizvođača da umanje svoja financijska potraživanja kako bi ranije dobili zaostale isplate. A to zvuči i nama u Hrvatskoj poznato.

Petir je naglasila da se, kada se radi o tržišnom natjecanju, često donose mjere koje su usmjerene na proizvođače, dok se nepoštena trgovačka praksa otkupljivača i njihova koncentracija gotovo do razine monopola tolerira. Poljoprivrednike se takvim bezobzirnim i nepoštenim postupanjem dovodi na prosjački štap. "S obzirom da imamo zajedničko tržište taj se problem treba riješiti na zajedničkoj, EU razini. Zakonom. I to odmah!", rekla je Petir.

Foto: © European Union 2016, fotografirala: Cornelia Smet


Tagovi

Nepoštene trgovačke prakse Petir Hrana Lanci Tržište EUa


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?