Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 20.09.2017. 15:30

Tolušić: treba pojednostaviti sustav izravnih plaćanja

Poljoprivrednu politiku EU treba pojednostavniti, kao i sustav izravnih plaćanja, a prednost dati specifičnim sektorima u svakoj zemlji te malim i mladim poljoprivrednicima, kaže ministar Tolušić koji se susreo s izaslanstvom Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta.

  • 1.291
  • 117
  • 0

Izaslanstvo Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta predvođeno predsjednikom Odbora g. Czeslawom Siekierskim susrelo se danas sa zastupnicima u Hrvatskom saboru, predsjednikom Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Tomislavom Panenićem i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem.

Tema susreta bila je budućnost Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije, problematika nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom te uspostava sustava kratkih lanaca opskrbe. Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir održala je kratko predstavljanje hrvatskih nastojanja da se u okviru zajedničkog zakonodavstva Europske unije uvaže specifičnosti domaće poljoprivredne proizvodnje i da se posebna pozornost obrati primjenjivosti propisa na sve države članice jednakom težinom.

Potrebno je mijenjati poljoprivrednu politiku EU

Ministar Tomislav Tolušić upoznao je europarlamentarce s rješenjima problema nepoštene trgovačke prakse koje je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo u okviru zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom o kojem će se ovih dana raspravljati u Saboru. Izložio je potrebu uvođenja sustava kratkih lanaca opskrbe u procesu javne nabave u cijeloj EU radi zaštite cjelokupne europske poljoprivredne proizvodnje i stabilizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda na unutarnjem tržištu.

Posebnu pozornost posvetio je upoznavanju europarlamentaraca s posljedicama elementarnih nepogoda koje su samo ove godine prouzročile nekoliko milijardi kuna štete na poljoprivrednim površinama, narušile proizvodni potencijal i dovele do manjka sirovina na tržištu što će za posljedicu imati povećanje cijena hrane za krajnjeg korisnika-potrošača.

"Ovaj posjet je dobra prilika za komuniciranje specifičnih situacija s kojima se svakodnevno susrećemo na terenu, a koje ne dolaze do izražaja kada o poljoprivredi raspravljamo u Bruxellesu. Vjerujem da će ovaj posjet osnažiti našu poziciju kao perspektivne poljoprivredne zemlje u Europskoj uniji i da ćemo suradnjom dolaziti do najpovoljnijih rješenja za naše proizvođače kada govorimo o novom programskom razdoblju Zajedničke poljoprivredne politike EU", izjavio je ministar Tomislav Tolušić nakon sastanka u Hrvatskom saboru te dodao "poljoprivrednu politiku EU treba pojednostavniti, kao i sustav izravnih plaćanja, a prednost dati specifičnim sektorima u svakoj zemlji te malim i mladim poljoprivrednicima", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto. Bigstcockphoto/theerapong28


Tagovi

Tomislav Tolušić Odbor za poljoprivredu ZPP


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]