Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurobarometar
  • 24.10.2025. 16:00

Sve je dobro dok je jeftino: Šta potrošači u BiH gledaju prilikom kupovine hrane?

Cijena jede brigu! Kako izgleda bosanski trokut prehrambene stvarnosti?

Sve je dobro dok je jeftino: Šta potrošači u BiH gledaju prilikom kupovine hrane?
Foto: Shutterstock/Lisa-S
48
0
0

Sigurnost hrane se u Bosni i Hercegovini na drugom je mjestu najznačajnijih faktora prilikom kupovine (50%), dok je na prvom mjestu cijena (57%), a na trećem okus hrane (48%), pokazalo je posljednje istraživanje Eurobarometra o sigurnosti hrane u zemljama članicama Evropske unije i kandidatkinjama za članstvo.

Briga za ostatke pesticida

U odnosu na istraživanje Eurobarometra provedeno u razdoblju maj/juni 2023. godine, zabrinutost građana u našoj zemlji najviše je porasla za ostatke pesticida u hrani, i to za 14 postotnih bodova, javila Agencija za sigurnost hrane BiH.

Kada je riječ o vlastitom zanimanju za sigurnost hrane, 64% ispitanika izjavilo je da ih zanima tema sigurnosti hrane, a na pitanje za koje su teme čuli iz područja sigurnosti hrane, najveći udio ispitanika (61%) odgovorio je da je čuo za aditive, kao što su boje, konzervansi i arome u hrani, a potom za ostatke pesticida u hrani (59%).

kupovina
Najviše zabrinuti za genetski modificirane sastojke hrane (Foto: Shutterstock/Lysenko Andrii)

Četrdeset posto ispitanika iz Bosne i Hercegovine odgovorilo je da zna dovoljno da bi mogli izbjeći ili umanjiti rizike, što je za 10 postotnih bodova više u odnosu na prosjek zemalja članica EU.

Građani naše zemlje izjavili su da su najviše zabrinuti za genetski modificirane sastojke hrane (39%), aditive, kao što su boje, konzervansi i arome u hrani (37%) i ostatke pesticida u hrani (36%).

Mediji utiču na ponašanje potrošača

Na pitanje o vjerovatnosti da će promijeniti ponašanje prilikom pripreme i konzumacije hrane, nakon informacije iz medija o izbijanju bolesti uzrokovane hranom, koja im je predstavljena u sklopu ovog pitanja, 80% žena i 66% muškaraca odgovorilo je da bi vjerojatno promijenilo ponašanje.

Provjeri prije nego podijeliš dalje: Dezinformacije igraju na emocije

Istraživanje Eurobarometra o sigurnosti hrane u zemljama članicama Europske unije i kandidatkinjama za članstvo provedeno je na uzorku od 1.003 ispitanika Bosne i Hercegovine metodom intervjua (face-to-face) u razdoblju od 26. marta do 15. aprila 2025. godine.


Tagovi

Sigurnost hrane Eurobarometar Aditivi Ponašanje potrošača Agencija za sigurnost hrane


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.