Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG i SOPG
  • 14.04.2021. 10:50

Što je OPG, a što SOPG i zašto dolazi do prebacivanja u drugi organizacijski oblik?

Nakon vaših upozorenja o prebacivanju iz jednog u drugi organizacijski oblik poljoprivrednika, zatražili smo pojašnjenje Ministarstva poljoprivrede. Evo što su nam odgovorili.

Foto: Depositphotos/halfpoint
  • 13.207
  • 663
  • 0

U skladu s člankom 52. Zakona o OPG-u u tijeku je provedba aktivnosti usklađivanja uvjeta poslovanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u odnosu na one koji su u tom organizacijskom obliku upisani u Upisnik poljoprivrednika prema odredbama ranijih propisa, stoji između ostalog u odgovoru Ministarstva poljoprivrede na naš upit o prebacivanju OPG-a u SOPG. 

Naime, da su se prebacivanjem "preko noći" iz OPG-a u SOPG našli u problemu, upozorio nas je eko proizvođač Slobodan Metlikovec, a potom i također eko proizvođačica Nataša Veić. 

Kako navode u pojašnjenju, Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (Narodne novine, br. 29/18 i 32/19) uređuje uvjete za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i s njom povezanih dopunskih djelatnosti koje se obavljaju na OPG-u kao organizacijskom obliku, način i uvjete za upis u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, odgovornost, prava i obveze nositelja OPG-a i članova tih gospodarstava, nadležna tijela i nadzor u primjeni.

Zakon i Upisnik OPG-ova 

Ciljevi Zakona i pripadajućeg Pravilnika o Upisniku OPG-ova (Narodne novine, broj 62/19) idu u pravcu njihova pozicioniranja kao prepoznatljivog i strateški važnog organizacijskog oblika poljoprivrednika. Tako primjena navedenih propisa omogućuje, između ostaloga razdvajanje OPG-a od ostalih organizacijskih oblika (samoopskrbnih poljoprivrednih gospodarstava/SOPG, trgovačkih društava, obrta, zadruga i dr.) čije je poslovanje uređeno drugim propisima i uspostavu Upisnika kao javne službene evidencije koja sadrži vjerodostojne i ažurirane podatke o onima koji se poljoprivredom bave u proizvodnom, poduzetničkom i tržišno orijentiranom obuhvatu.

Nadalje, stupanjem na snagu Pravilnika o Upisniku OPG-ova dana 1. srpnja 2019. godine kao relevantnog provedbenog podzakonskog propisa omogućena je provedba aktivnosti usklađivanja uvjeta poslovanja koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika prema ranije važećim propisima.

Tako se ona poljoprivredna gospodarstva s ekonomskom veličinom gospodarstva većom od 3.000 eura i/ili koja su po osnovi obavljanja gospodarske djelatnosti poljoprivrede obveznici poreza na dohodak ili poreza na dobit, upisuju u Upisnik OPG-ova, a gospodarstva s jednakom ili manjom od 3.000 eura upisuju u Upisnik poljoprivrednika u skladu sa Zakonom o poljoprivredi (Narodne novine, br. 118/18, 42/20 i 127/20 – Odluka Ustavnog suda RH) i Pravilnikom o Upisniku poljoprivrednika (Narodne novine, br. 62/19 i 91/20).

Slobodan Metlikovec: Samo su nas iz OPG-a prebacili u SOPG, a što ću sad s prerađevinama?

U skladu sa Zakonom o poljoprivredi, SOPG je, stoji dalje u odgovoru, fizička osoba poljoprivrednik koja se za osobne potrebe bavi poljoprivredom i prodajom odnosno zamjenom od tih djelatnosti dobivenih proizvoda u neprerađenom stanju i kojoj obavljanje ove gospodarske djelatnosti nije glavna djelatnost, odnosno zanimanje poljoprivrednik nije glavno ili jedino zanimanje. Radi se, kažu, o organizacijskom obliku poljoprivrednika koji se obavljanjem te djelatnosti bavi u manjem opsegu, u pravilu dostatnom pretežito za vlastite potrebe, uz mogućnost prodaje viškova proizvoda u čemu mu mogu pomagati članovi kućanstva.

"Napominjemo da su poljoprivrednici prilikom obavljanja te djelatnosti u obvezi pridržavati se uvjeta i obveza predviđenih kako propisima iz područja poljoprivrede tako i drugim posebnim propisima, osobito iz područja poreznog sustava, obveznih osiguranja i trgovine", pojašnjavaju iz Ministarstva. 

Porez na dohodak zbog prerađevina  

Napominju i da važan razlikovni element u odnosu na OPG-ove predstavlja činjenica da SOPG-ovi mogu tržiti poljoprivredne proizvode isključivo u neprerađenom stanju jer bi prodajom prerađenih proizvoda ovaj organizacijski oblik postao obveznik plaćanja poreza na dohodak u skladu s člankom 29. stavkom 3. Zakona o porezu na dohodak (Narodne novine, br. 115/16, 106/18 i 121/19) kao posebnim propisom iz djelokruga rada Ministarstva financija.

Naime, kažu nam, članak 29. stavak 3. Zakona o porezu na dohodak propisuje da djelatnost poljoprivrede i šumarstva obuhvaća korištenje prirodnih bogatstava zemlje i prodaju, odnosno zamjenu od tih djelatnosti dobivenih proizvoda u neprerađenom stanju te su fizičke osobe po osnovi navedenih djelatnosti obveznici poreza na dohodak, ako su po toj osnovi u poreznom razdoblju ostvarili ukupni godišnji primitak veći od 80.500 kuna i/ili su obveznici poreza na dodanu vrijednost prema posebnom zakonu.

"Oni poljoprivrednici koji prodaju prerađene vlastite poljoprivredne proizvode i oni koji obavljaju dopunsku djelatnost, upisuju se u registar poreznih obveznika na početku obavljanja djelatnosti neovisno o ostvarenom ukupnom godišnjem primitku", napominju iz resornog ministarstva dodajući da je navedena odredba Zakona o porezu na dohodak bila na snazi prije donošenja Zakona o OPG-u te su prema istoj svi OPG-ovi upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava odnosno Upisnik poljoprivrednika, u razdoblju prije 1. srpnja 2019. godine, u slučaju prerade vlastitih poljoprivrednih proizvoda i/ili obavljanja dopunskih djelatnosti bili u obvezi upisati se u registar poreznih obveznika i plaćati poreze.

Nadalje, obveze stjecanja statusa osiguranika u obveznom zdravstvenom i mirovinskom osiguranju te s tim u vezi obveze uplaćivanja doprinosa propisane su posebnim propisima i to Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju (Narodne novine, br. 80/13, 137/13 i 98/19) i Zakonom o mirovinskom osiguranju (Narodne novine, br. 157/13, 151/14, 33/15, 93/15, 120/16, 18/18, 62/18, 115/18 i 102/19) te njihovim provedbenim propisima.

Tako je Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju propisano da osobe koje obavljaju poljoprivrednu djelatnost kao jedino ili glavno zanimanje, a upisane su u Upisnik OPG-ova u svojstvu nositelja ili člana OPG-a, stječu status osiguranika ako nisu zdravstveno osigurani po osnovi rada ili su korisnici prava na mirovinu ili se nalaze na redovitom školovanju te su u obvezi plaćanja doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje. 

Nositelj SOPG-a može podnijeti zahtjev za upis u Upisnik OPG-a 

Zakon o mirovinskom osiguranju propisuje, pak, da su obvezno osigurane osobe koje obavljaju poljoprivrednu djelatnost kao jedino ili glavno zanimanje, a upisane su u Upisnik OPG-ova u svojstvu nositelja ili člana gospodarstva.

Navode i da se SOPG-ovi (samo nositelji, jer kao organizacijski oblik nema članove) osiguravaju na mirovinsko osiguranje isključivo na vlastiti zahtjev, a mogu istupiti također na svoj zahtjev u svako doba.

Nataša Veić: Što sad? Smanjenjem koeficijenta više ne ispunjavam uvjete za mjeru 6

Nadalje, i oni stječu status osiguranika u obveznom zdravstvenom osiguranju i s tim u vezi obvezu plaćanja doprinosa na temelju članka 7. stavka 1. točke 7. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koja se odnosi na poljoprivrednike koji u Hrvatskoj obavljaju ovu djelatnost kao jedino ili glavno zanimanje ako su vlasnici, posjednici ili zakupci te ako nisu obveznici poreza na dohodak ili poreza na dobit i ako nisu osigurani po osnovi rada ili su korisnici prava na mirovinu, u skladu s odredbama posebnih propisa koji uređuju područje obveznih osiguranja.

"Napominjemo da nositelj SOPG-a može u skladu s odredbama Zakona o OPG-u podnijeti zahtjev za upisom u Upisnik OPG-ova bez obzira na činjenicu ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva", stoji u odgovoru Ministarstva.

Zaključno, u skladu s odredbom članka 16. stavka 3. Zakona o OPG-u, ako SOPG tijekom kalendarske godine postane obveznik poreza na dohodak, odnosno u konkretnom slučaju prerađuje poljoprivredni proizvod i pojavljuje se s njim na tržištu, nositelj podnosi zahtjev za upis u Upisnik OPG-ova.


Tagovi

OPG SOPG Organizacijski oblik poljoprivrednika Usklađivanje Zakon o OPG-u Upisnik OPG-ova Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]