Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spužve
  • 09.09.2013.

Spužve s Krapnja idu i u svemir

Iako se ovih dana spužvarstvom ne bavi toliko obitelji, oni koji ih beru danas, prodaju ih Talijanima i Grcima, a idu i u NASA-u

Foto: RGBStock.com
  • 342
  • 24
  • 0

Na Krapnju, otočiću manjem od pola četvornog kilometra koji se može obići za desetak minuta, a koji je ujedno naš najmanji, najniži i kopnu najbliži naseljeni otok, još od 1700. godine postoji tradicija spužvarstva.

Iako se ovih dana spužvarstvom ne bavi toliko obitelji koliko u davnim, slavnijim vremenima, oni koji ih beru danas, ove vrijedne morske stvorove prodaju Talijanima i Grcima, a oni ih, između ostalih, prodaju i jednoj NASA-i.

"A znate zašto? Jer je spužva morska životinja koja se ne može zapaliti, a odlično je sredstvo za izolaciju. Polijte je benzinom, on će izgorjeti, a njoj neće biti ništa. Ronioci je prvo izvade, pa je dva sata gaze nogama, peru u vodi, pa je opet gaze nogama", objasnio je za Slobodnu Dalmaciju fra Ivan Lelas.

Danas se cijena kilograma spužava, koje najčešće završavaju u kozmetičkoj industriji, kreće od 80 do 100 eura za kilogram. Morskih je spužava čak 5.000 vrsta, a za razliku od industrijske spužve, spuga koju vade Krapnjani je super ekološka i zato je se sve više traži. Riječ je o očišćenoj spužvi kojoj ronioci, nakon što je izvade, skidaju crnu koru. Spuga se obično nalazi na dubini od 5 do 60 metara, a najviše je ima na sjevernom Jadranu. Najkvalitetnija je tamo gdje ju je zabranjeno vaditi − oko nacionalnih parkova Kornata i Brijuna.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Krapanj NASA Spužve Spung

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]