Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi
  • 12.08.2013.

Spremni i na blokadu granice

Ukoliko se danas na sastanku ne postigne dogovor i rješenje problema u poljoprivredi - seljaci su spremni na još veće prosvjede, pa čak i blokadu granica.

  • 1.339
  • 322
  • 0

Poljoprivrednici koji već peti dan prosvjeduju na cestama, odbrojavaju sate do sastanka u Ministarstvu poljoprivrede. Ne odustaju od isplate 37% državnih potpora, više otkupne cijene pšenice i razgovora s premijerom.

Predstavnici seljačkih udruga iz 11 županija sastali su se s otkupljivačima i prerađivačima pšenice, a zatim će se, točno u podne, uputiti na sastanak s ministrom.

Odlučno kažu "pregovaramo samo s premijerom Milanovićem i ministrom Linićem".

Ne postigne li se danas dogovor - spremni su na još veće prosvjede, pa čak i blokadu granica. S obzirom da su prosvjedi samoorganizirani i nema odgovornog vođe, Matija Brlošić je za Dnevnik komentirao da ne može utjecati na prosvjednike i njihove odluke, iako se nalazimo usred turističke sezone. "Svjestan sam da smo u sezoni, ali i država mora biti svjesna da bi ipak - bez obzira na turističku sezonu, proizvodnja hrane trebala biti prioritet. Problem nije velik, on se brzo može riješiti, poručuje Brlošić u nadi da će ministar Jakovina ipak naći način da ispuni njihove zahtjeve i da blokade granice neće biti.

Seljaci poručuju da će s cesta maknuti traktore tek kad sva tri uvjeta budu ispunjena. Samo u Virovitičko-podravskoj županiji danas je pet novih mjesta na kojima se prosvjeduje, dok su ceste u četiri istočne županije i danas djelomično ili potpuno blokirane.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina tvrdi da dodatnih isplata neće biti bez obzira na blokade i ucjene, a ostavku ne namjerava dati. "Tko god da vodi ovako zahtjevan resor u uvjetima višegodišnje recesije i s ovakvim naslijeđenim problemima, koji su nastali kao dugogodišnja posljedica pogrešne politike, ne bi mogao učiniti više. Neki olako licitiraju i s tim da sam najgori ministar poljoprivrede, a zaboravljaju na prethodnike koji su do ovoga doveli. Pa samo je bivši ministar Petar Čobanković u aferi Planinska priznao višemilijunske krađe", kaže Jakovina.

S obzirom da seljaci zahtijevaju i prisutnost premijera Milanovića na sastanku koji će se održati danas u podne, Jakovina odgovara - "Ako im se ne sviđa pregovarački tim, na sastanku ne moraju ni biti".

Još uvijek smatra kako prosvjeduje tek nekolicina seljaka te da je na djelu zlonamjerno tumačenje Zakona o potporama, kao i novog modela isplate potpora koji u cijelosti vrijedi za sve farmere Europske unije. "Tek od iduće godine 25 posto od ispregovarana 373 milijuna eura za potpore dolazi iz proračuna EU, a ostatak iz državnog proračuna, i to prema mogućnostima, što je u Zakonu i navedeno. Za proizvodnu 2012., koja se isplaćuje u ovoj godini, sav novac je iz državnog proračuna RH. Do sada smo isplatili gotovo sve što smo bili obavezni. Iz godine u godinu udio novca iz proračuna EU bit će sve veći, tako da već nakon 2015. planiramo biti blizu prosjeku isplata u iznosu od 373 milijuna eura" navodi Jakovina.


Tagovi

Prosvjedi Blokada Matija Brlošić Tihomir Jakovina Proizvodnja hrane Poticaji Sastanak


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Treba li sjedište Ministarstva poljoprivrede biti u Osijeku?

645


Glasova: 345

Da 53,5%

Glasova: 190

Ne 29,5%

Glasova: 110

Svejedno mi je 17,1%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Još jedan vinski gulaš. Red crvenog luka, juneći močing, malo začina i par litara vina. Nešto se i popilo kroz sate bdijenja iznad kotlića. Taktiziranje na temu ‘glad je najbolji začin’ još je jednom polučilo uspjeh 🍷😎