Pretraga tekstova
Komad sira najstariji na svijetu proizveden je fermentacijom kozjeg i kravljeg mlijeka
Naučnici su otkrili najstariji komad sira na svijetu, star 3.600 godina, oko vrata mumije pronađene u pustinji Xinjiang, u Kini.
Ovaj je sir izuzetno dobro očuvan zahvaljujući suhoj klimi Tarim Basina, što je omogućilo da ostane netaknut hiljadama godina, navodi Sky News.
Istraživači s Kineske akademije nauka u Pekingu su potvrdili da se radi o siru proizvedenom od kozjeg i kravljeg mlijeka, uz pomoć kefirnih zrnaca.
Zanimljivo je da su populacije iz brončanog doba, iako netolerantne na laktozu, konzumirale mliječne proizvode, što pokazuje dugu povijest njihove proizvodnje i upotrebe.
"Ovi uzorci sira među rijetkima su koji su sačuvani više od 3.000 godina," rekli su naučnici. Sir je danas suh i tvrd, a na pitanje bi li ga probala, paleogenetičarka Qiaomei Fu jednostavno je odgovorila: "Nema šanse."
Ovo otkriće naglašava važnost sira kao jednog od najstarijih fermentiranih mliječnih proizvoda, koji su igrali ključnu ulogu u prehrani drevnih populacija.
How did ancient people ferment #dairy products? By studying the earliest “#cheese” product sample excavated from the Xiaohe Cemetery in #Xinjiang, #China’s research team has conducted the world’s first metagenomic study on ancient dairy product remains. #chinesestory pic.twitter.com/QTZYlXIuL0
— Beijing Daily (@DailyBeijing) September 26, 2024
Foto: Shutterstockphoto/Famed01/X/
Tagovi
Kefirna zrnca Netolerancija na laktozu Sir u prehrani Drevni narodi Najstariji sir Kozji sir
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Stanje alarmantno kiša još pada Sava nadolazi...