Pretraga tekstova
Dok traje policijska istraga, farma nastoji hitno obnoviti zalihe kako bi uspjela ispuniti narudžbe kupaca za kraj godine, razdoblje u kojem potražnja inače naglo raste
S farme puževa na sjeveru Francuske nestala je roba vrijedna oko 90.000 eura, pri čemu su lopovi odnijeli cjelokupnu zalihu svježih i zamrznutih puževa namijenjenih vrhunskim restoranima, piše BBC.
Farma L'Escargot Des Grands Crus iz mjesta Bouzy, nedaleko od Reimsa, potvrdila je da je tokom noći s nedjelje na ponedjeljak opljačkana, a incident je opisala kao "težak udarac" uoči blagdanske sezone.
Prema pisanju portala Franceinfo, provalnici su prvo prerezali ogradu na rubu posjeda, a zatim provalili u farmerske objekte. Prijava je podnesena kasnije tokom dana, no istraga je sada u toku i policija traga za počiniteljima.
Dok traje policijska istraga, farma nastoji hitno obnoviti zalihe kako bi uspjela ispuniti narudžbe kupaca za kraj godine, razdoblje u kojem potražnja inače naglo raste. Puževi, ili escargots, tradicionalna su francuska delikatesa, najčešće pripremana u maslacu s bijelim lukom ili uz vino, pa su tokom božićnih i novogodišnjih blagdana posebno traženi.
"Ovo sigurno nije objava koju smo mislili napisati pred blagdane", poručili su iz kompanije u sapćenju. Dodali su da je riječ o "šoku, nerazumijevanju i pravom udarcu za cijeli tim", te naglasili da čine sve kako bi nadoknadili izgubljene količine.
Farma snabdijeva vrhunske restorane, među kojima i Michelinovom zvjezdicom nagrađeni Les Crayères u Reimsu, kao i delikatese te privatne naručitelje.
Fotografije snimljene nakon pljačke prikazuju gotovo potpuno ispražnjene police i rashladne komore. "Ukraden je čitav dio gotovih proizvoda iz trgovine, kao i zalihe sirovine iz zamrzivača", rekao je upravitelj farme Jean-Mathieu Dauvergne za Franceinfo.
"To su bile moje zalihe za kraj godine. Imali smo tačno onoliko koliko nam je trebalo da bez brige prođemo kroz blagdane", dodao je.
Tagovi
Farma puževa Krađa Lopovi Francuska Delikatesa
Autor
Više [+]
Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim tiskanim medijima, a posljednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
U Istočnom Sarajevu je uspješno organizovan V Međunarodni festival vina i gastronomije “VinoSar 2025”, koji je i ove godine privukao veliku pažnju ljubitelja vina i dobre hrane.