Izvještaj IPCC-a navodi kako bi toplinski stres na otvorenom učinio poljoprivrednu radnu snagu manje produktivnom ili podstakao radnike na farmama da se prebace u druge sektore
Stručnjaci UN-a za klimu su upozorili da klimatske promjene i ekstremno vrijeme već nanose štetu svjetskoj ekonomiji, zbog čega će milioni ljudi biti gurnuti u siromaštvo.
Izvještaj Međunarodnog panela za klimatske promjene (IPCC) poziva svijet da se brzo prilagodi i osigura život i održivu budućnost za sve. Ovaj izvještaj je stavio do znanja da klimatske promjene utječu na svijet brže nego što su naučnici očekivali. Najveće ekonomske štete vezane su za sektore koji su im direktno izloženi. Najviše trpe poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo, energetika i turizam, kao i produktivnost rada na otvorenom.
Ove promjene djelovale su na produktivnost u poljoprivredi, utjecale na zdravlje ljudi i sigurnost hrane, ali i na uništavanje infrastrukture i domova, gubitak imovine i prihoda To je imalo negativan efekat na rodnu i društvenu jednakost.
Najveću štetu će osjetiti siromašne i ranjive ekonomije. Procjenjuje se da će zbog svega do 2050. godine još 183 miliona ljudi postati pothranjeno u zemljama s niskim prihodima.
Izvještaj dolazi usred rastućih svjetskih cijena goriva i inflacije, a što je navelo neke političare da se odupru naporima da promovišu čistije izvore energije, tvrdeći da će to samo povećati ukupne troškove života za najsiromašnije.
Izvještaj IPCC-a navodi kako bi toplinski stres na otvorenom učinio poljoprivrednu radnu snagu manje produktivnom ili podstakao radnike na farmama da se prebace u druge sektore. To može na kraju dovesti do smanjenja proizvodnje i veće cijene hrane što za sobom povlači povećanje siromaštva, ekonomskih nejednakosti i nevoljnih migracija u gradove.
Prema podacima Eurostata, u 2020. godini 8,6 posto stanovništa u Evropskoj uniji nije si moglo priuštiti adekvatan obrok. Jedna od pet osoba je u opasnosti od siromaštva što je 21,7 posto stanovništva koje nije bilo u mogućnosti da si priušti obrok s mesom, ribom ili vegetarijanskim ekvivalentom svaki drugi dan.
Najveći udio ljudi u riziku od siromaštva koji si ne mogu priuštiti takve obroke zabilježen je u Bugarskoj (54,6%), a zatim u Grčkoj (45,6%) i Slovačkoj (36,0%). S druge strane, najniži udio bilježi Cipar (3,8%), zatim Irska (3,9%), Luksemburg i Nizozemska (obje 6,6%).
Tagovi
Autorica