Pretraga tekstova
Investitor je trebao za gradnju fabrike uložiti 14 miliona eura, zaposliti oko 300 radnika i omogućiti otkup voća i povrća za oko 5.000 kooperanata.
Početak rada Fabrike za preradu voća i povrća u Ševarlijama kod Doboja kasni dvije godine, a neće početi za još dvije. Razlog je prolongiranje roka kojega je od gradskih vlasti tražio investitor iz Azerbejdžana. Tako obećanih 300 radnih mjesta, ostaje samo priča - od izbora do izbora, navodi RTRS.
Najavljivana je kao investicija decenije koja će popraviti posrnulu dobojsku privredu. Sporazum investitora Benkons grupe iz Azerbejdžana i grada Doboja postavio je i rokove, ali su svi odavno probijeni, pa je investitor zatražio i novo prolongiranje početka rada fabrike.
"Prolongirali smo još dvije godine, s obzirom na to da su vezani rokom bili tri godine da počnu sa radom, još dvije godine se produžava da oni završe to i puste u pogon", kaže zamjenik gradonačelnika Doboja Nebojša Marić.
Građevinski radovi su skoro okončani, dobijene su i dozvole, te saglasnost na prolongiranje plaćanja PDV-a na uvoz fabričkih postrojenja. Sve to je, navodi investitor, bilo u problemu, a dodatni su, kako su obavijestili gradske vlasti, prirodne nepogode i ekonomski poremećaj na tržištu Azerbejdžana zbog poremećaja na tržištu nafte.
Investitor je trebao za gradnju fabrike uložiti 14 miliona eura, zaposliti oko 300 radnika i omogućiti otkup voća i povrća za oko 5.000 kooperanata. Nepoštovanje ugovora nije pokolebalo gradske vlasti.
"Raskidom ugovora došli bismo u nepovoljnu situaciju, i mi i firma iz Azerbejdžana, znači nema niko cilj da ne radi, cilj nam je da radi fabrika", dodaje Marić.
Tagovi
Investicija decenije Fabrika za preradu voća i povrća Doboj Azerbejdžan
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano