Prvi festival Terra Madre održan je 2004. godine u Torinu, u organizaciji udruge Slow Food, koju je Carlo Petrini osnovao još 1986. kao odgovor na sve snažniji uspon fast food kulture i masovne industrijske proizvodnje hrane
Dvadeset i pet godina traje pokušaj trgovinskog dogovora Evropske unije i Mercosura (južnoameričkog saveza koji čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj). Nakon četvrt stoljeća, zadnje vijesti su da možda do njega ipak neće doći. Ipak se 27 država treba usaglasiti.
Pokušao sam izračunati koliko je ljudi prodefiliralo kroz taj proces - državnih službenika, predstavnika gradova, industrije, institucija, radnih grupa, pregovarača, političara, nagovarača, savjetnika, sekretara, državnih ili ličnih, prevoditelja, nosača kovčega, ljudi iz osiguranja oba bloka - ubacio sam u Excel i rezultat je bio… bolje da ne znate. Pomislio sam da sam negdje pogriješio u zarezu. Pardon, ne ja, nego Excel.
I dok političari često tapkaju u mjestu i ne mogu postići suglasnost, hiljade farmera, ribara i kuhara iz cijelog svijeta uspijevaju se okupiti, razgovarati i stvarno djelovati zajedno. I tako već 20 godina.
Naime, davne 2004. godine održan je prvi Terra Madre u Torinu. Organizirala ga je udruženje Slow Food, čiji je osnivač Carlo Petrini još 1986. godine, kao reakciju na rastući fenomen fast fooda i masovne, industrijske proizvodnje hrane, želio okupiti male proizvođače hrane, kuhare, farmere, ribare i stočare iz cijelog svijeta kako bi razgovarali o održivoj proizvodnji hrane i očuvanju lokalnih tradicija. Ideja pokreta je očuvanje kulture hrane, tradicije, bioraznolikosti i poštene proizvodnje hrane.
Bilo je 5.000 ljudi iz desetaka zemalja. Prije dvije godine bilo je 300 hiljada ljudi 120 zemalja. Dakle, ako ljudi imaju isti cilj pokazuje se da zajedništvo i praktična saradnja mogu funkcionirati i kad birokrati zakažu.
Možda da izbacimo političare iz jednačine. "Politika je vođenje javnih poslova za privatnu korist", rekao je američki pisac Ambrose Bierce, prije skoro dva stoljeća.
Pokret Slow Food temelji se na tri principa. Dobra, čista i pravedna hrana. Dobra hrana je ukusna, kvalitetna i proizvedena tradicionalno, a ne industrijski. Čista hrana mora biti proizvedena ekološki i održivo, uz očuvanje tla, vode i ekosistema. Pravedna hrana znači da su proizvođači pošteno plaćeni, a prehrambeni sistem pravedan prema svima.
Danas organiziraju tri kontinentalna Terra Madre susreta, u Evropi, Americi i Aziji-Pacifiku, posvećena lokalnoj hrani, održivoj proizvodnji i zajednicama proizvođača. Centralni, svjetski skup i dalje se održava u Torinu kao poveznica svih regionalnih inicijativa.
Slavni talijanski redatelj Ermanno Olmi, čiji je igrani klasik "Stablo za klompe“, jedan od onih "najboljih filmova ikada, a koje niko nije gledao“ bio je prisutan 2006. i 2008. sa nekoliko filmskih ekipa. I snimio dokumentarni film zvan "Terra Madre“ (2009.)
Zanimljiv spoj avanture, rokerske kreativnosti i vinske filozofije
U svom filmu, on preispituje je li Slow Food pronašao domišljat način za rješavanje globalnih problema poput klimatskih promjena i gladi. On se u filmu koncetrirao na ljude, ne na političare nego na male uzgajivače, stočare, vinare i pekare, koji svakodnevnim radom održavaju ono što bi se moglo nazvati - dušom zemlje.
U srednjem dijelu filma prati niz poljoprivrednika i porodica iz različitih dijelova svijeta - Italije, Indije, Perua, Tanzanije i Kine. Ti segmenti prikazuju njihovu svakodnevicu, rad, odnos prema zemlji i hrani, te su snimljeni u kontemplativnom, dokumentarno-poetskom stilu, bez naracije ili pak s minimalnim komentarom. Meditativno gledanje kako drugi ljudi rade u polju ili u štali, dok ja jedem "zdravi" čips od leće neke (multi)nacionalne korporacije.
I dok sam pokušavao u tim lošim pixselima razaznati gdje se trenutno nalazimo ili pak o čemu se zapravo "radi u filmu", idealizam koji je izbijao iz svake rečenice ljudi koji su prikazani u filmu, bio je zarazan, čak i opijajući. Mogao sam ih slušati danima.
Zapisivao sam njihove ideje, htio ih podijeliti sa svima koji bi me imali volje poslušati. Ali kada je završio, sjetio sam se kako danas, 16 godina kasnije, stvari se nisu promijenile na bolje nego na gore. Čini se da većina ne želi jesti zdravo i nije nas zapravo briga ima li naš "komšija" šta staviti na stol. Možda je sve samo privid. Loše uvježbana, lažna empatija.
Tagovi
Autor