Pretraga tekstova
Potpisan sporazum do kraja 2026. godine, što znači da je osigurana dvogodišnja kontrola ostataka pesticida u i na hrani.
Nakon jednogodišnjeg zastoja u 2024. godini, u Bosni i Hercegovini će biti nastavljena kontrola ostataka pesticida u i na hrani biljnoga i životinjskoga podrijetla, saopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.
Riječ je o programu kojim se utvrđuje količina ostataka pesticida i njihovih metabolita u hrani, provjerava odgovaraju li propisima koji određuju maksimalne nivoe ostataka pesticida (MRL) i pridržavaju li se proizvođači načela dobre poljoprivredne prakse (GAP), te na taj način štiti zdravlje potrošača.
S tim u vezi, Agencija je potpisala dvogodišnji sporazum za laboratorijske usluge sa Institutom za vode d.o.o. Bijeljina, kao najpovoljnijim ponuđačem ovih usluga, za koje će biti izdvojeno više od 187 hiljada maraka.
Sporazum vrijedi do kraja 2026. godine, što znači da je osigurana dvogodišnja kontrola, a svojim potpisima su ga ozvaničili direktor Agencije dr. sc. Sanin Tanković i direktor Instituta dr. Milenko Savić.
Direktor bez stranačke knjižice, Sanin Tanković: Zdravstveno ispravna hrana je nadležnost svih!
Provedba višegodišnjeg programa ima za cilj i procjenu prehrambene akutne (kratkotrajne) i hronične (dugotrajne) izloženosti potrošača ostacima pesticida unesenih hranom.
Akutnom se procjenjuje unos ostataka pesticida preko hrane u kratkom razdoblju, obično jednim obrokom ili u jednom danu, dok hronična procjena izloženosti ima cilj kvantificirati unos ostataka pesticida konzumacijom kroz duže razdoblje izloženosti tokom života. Rezultati procjena se uspoređuju s relevantnim orijentacijskim vrijednostima koje su utemeljene na utjecaju na zdravlje (npr. prihvatljivi dnevni unos (ADI) i akutna referentna doza (ARfD)).
Tagovi
Ostaci pesticida Kontrola Propisi Sanin Tanković Milenko Savić Agencija za sigurnost hrane
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 tjedna
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano