Pretraga tekstova
U planu je da gradnja pogona počne na jesen. Investicija je vredna više od 30 miliona eura, a iza nje stoji kompanija "Trans oil"
Jedan od tri najveća trgovca i prerađivača žitarica u Evropi počet će izgradnju fabrike za preradu kukuruza, odnosno proizvodnju kukuruznog skroba za različite namjene u Sremskoj Mitrovici, u susjednoj Srbiji. Ovo je jučer, 15.maja, saopćio gradonačelnik tog grada Branislav Nedimović nakon sastanka sa predstavnicima kompanije "Amelo" i njihove matične kompanije "Trans oil", prenosi Dnevnik.
U planu je da gradnja pogona počne na jesen, na mjestu stare šećerane. Investicija je vrijedna više od 30 miliona eura. Bit će zaposleno najmanje 150 radnika, dok će se u proizvodnji koristiti visoka tehnologija, a prerađivat će oko 200.000 tona kukuruza godišnje.
"Ovo je jedna od tri najveće investicije u prehrambenom sektoru u Srbiji u posljednjih nekoliko decenija i siguran sam da po kapacitetu ovako velike fabrike nema na Zapadnom Balkanu", rekao je Nedimović i dodao da je ostalo da se utanači još nekoliko urbanističkih detalja.
Rekordna proizvodnja žitarica, ali potrošnja premašuje ponudu?
"Fabrika će imati i kapacitet da kukuruz u kom bude detektovan aflatoksin, odnosno pojava gljivičnog oboljenja zbog loših vremenskih uslova, prerađuje u industrijski skrob, koji se koristi u farmaceutskoj, prehrambenoj i hemijskoj industriji. Također, investicija će biti potpuno ekološki čista, sa sistemom za prečišćavanje otpadnih voda, kako ništa ne bi završilo u Savi."
"Trans oli grupa" je agroindustrijski holding sa širokim spektrom djelatnosti uključujući drobljenje uljarica, rukovanje i skladištenje žitarica, međunarodnu trgovinu robom, biljno ulje u rinfuzi, flaširano ulje i proizvodnju brašna. Upravlja sa 49 skladišta širom Moldavije, Rumunije i Srbije i pruža usluge transporta žitarica, ulja i pretovara preko terminala koji se nalaze u Reniju (Ukrajina), Đurđuleštiju (Moldavija), Pančevu i Bačkoj Palanci (Srbija).
Izvori
Tagovi
Fabrika skroba Investicija Branislav Nedimović Trans oil Aflatoksin Visoka tehnologija
Autorica
Više [+]
Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 1 tjedan
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 1 tjedan
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi