Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EK vijesti
  • 27.01.2023. 18:00

Na sud ide šest EU država - nisu spriječili širenje invazivnih vrsta

Od 2015. nisu ništa učinili da spriječe širenje opasnih vrsta koje su do sada napravile štetu vrijednosti 12 milijardi eura. One su i prijetnja po ljudsko zdravlje, mogu izazvati alergije ili biti prijenosnici patogena i bolesti

Foto: Depositphotos/dzophoto
  • 448
  • 63
  • 0

Europska komisija odlučila je Sudu EU prijaviti Bugarsku, Irsku, Grčku, Italiju, Letoniju i Portugal zbog propusta u implementaciji nekoliko odredbi o spriječavanju širenja invazivnih stranih vrsta. Cilj je spriječiti štetni utjecaj na bioraznolikost.

Veliki propusti i štete

Kako se navodi u priopćenju, propusti su napravljeni u implementaciji različitih odredbi Uredbe 1143/2014 o spriječavanju i upravljanju unošenja i širenja invazivnih stranih vrsta IAS.

To su biljke i životinje koje su slučajno ili namjerno unesene, kao rezultat ljudske intervencije, u područje gdje se inače ne nalaze, precizirala je EK. One dovode do gubitka bioraznolikosti jer predstavljaju veliku prijetnju domaćim biljkama i životinjama, uzrokujući godišnju štetu europskoj ekonomiji koja se procjenjuje na 12 milijardi eura.

I zlatošipka je invazivna vrsta (Foto: Marko Trupković)

Nisu ispoštivani rokovi

Navedenih šest zemalja nisu uspostavile, implementirale ili dostavile akcijski plan za rješavanje najvažnijih puteva njihovog unošenja i širenja, stoji u priopćenju.

Grčka i Bugarska još uvijek nisu stvorile ili uključile sustav nadzora, unatoč tome što je rok za provedbu ovih mjera određen za siječanj 2018. godine.

Invazivne vrste prijetnja su poljoprivredi - koje su najštetnije?

Uredba EU o IAS-u stupila je na snagu u siječnju 2015., a na listi se sada nalazi 88 vrsta, kao što su vodeni zumbul, azijski stršljen i rakun. Uredba obvezuje zemlje članice EU da provode mjere koje spriječavaju njihovo unošenje u zajednicu, ali ih i otkrivaju te brzo poduzmu mjere iskorjenjivanja.

Vodeni zumbul (Foto: Flickr/Scamperdale)

Invazivne strane vrste mogu dovesti do izumiranja lokalnih, kroz nadmetanje za ograničene resurse poput hrane i staništa, međusobnog razmnožavanja ili širenja bolesti. Također, mogu predstavljati vrlo značajnu prijetnju po ljudsko zdravlje, izazvati alergije ili biti prijenosnici patogena i bolesti kao što je to slučaj s rakunom. Mogu promijeniti funkcioniranje cijelog ekosustava, ugroziti regulaciju tokova vode, spriječiti kontrolu poplave ili čak umanjiti brojnost oprašivača.

Foto: Servis Flickr licenca CC


Tagovi

Invazivne vrste Strane vrste Sud EU Šteta Opasnost za ljude Azijski stršljen Rakun Vodeni zumbul


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]