Film redatelja Roberta Kennera, temeljen na knjigama "The Omnivore's Dilemma" Michaela Pollana i "Fast Food Nation" Erica Schlossera, moćan je i uznemirujući dokumentarac koji je razotkrio zastrašujuće podatke globalne prehrambene industrije koji su se skrivali od prosječnog konzumenta.
Pitanje koje su nam te 2008. godine postavili autori film "Hrana d.d." (Food Inc.) reditelj Robert Kenner te producenti Michael Pollan, autor bestselera "The Omnivore's Dilemma" i Eric Schlosser, autor "Fast Food Nation", na čijim se knjigama i temeljio dokumentarac, bilo je koliko zaista znamo o hrani koju kupujemo u lokalnim supermarketima i poslužujemo našim porodicama?
Ispostavilo se – vrlo malo. Film, kojeg su neki nazvali hororom godine, uklonio je zavjesu s američke, ali i globalne prehrambene industrije te iznio podatke koji su se skrivali od prosječnog konzumenta.
Moćan i uznemirujući dokumentarac koji je razotkrio skrivene strane industrije, pokazao kako snabdijevanje hranom kontrolira šačica korporacija kojima je na prvome mjestu profit, a ne zdravlje konzumenata, zarada poljoprivrednika, sigurnost radnika ili okoliš. I sve to, naravno, uz pristanak vladinih agencija.
Stoga, ako želite da vam zgadimo pileća prsa, paradajz koji jedemo van sezone, savršene sočne steakove ili hamburgere iz fast food restorana - ne tražite dalje. Na pravom ste mjestu.
Snimljen je 2023. nastavak, ali nisam ga imao potrebu pogledati, jer me se prvi dio toliko dojmio, da bi ga s odmakom od 15 godina još uvijek mogao prepričati. Iako još uvijek jedem u restoranima brze prehrane i paradajz van sezone.
Jedan od ključnih fokusa u filmu je uvođenje genetski modificiranih organizama (GMO), pesticida, hormonskih tretmana i masovne proizvodnje mesa u američkom agrarnom sektoru.
S obzirom na veličinu industrije, mnoge od tih korporacija imaju veliku moć, uključujući lobistički utjecaj na politiku i zakone, a često se bave i manipulacijom zakonodavstva.
Film također prikazuje stoku koja se umjetno tovi hranom čiji je glavni sastojak kukuruz i podsjeća nas kako krave nisu evolucijski prilagođene toj hranidbi. Autori također tvrde kako je perad hranjena hemikalijama kako bi pilići brzo rasli.
Vode nas u prenatrpane i prljave torove, u kojima su uvjeti idealni za razvoj i širenje opasne bakterije Escherichiae coli.
Istražuje i životne uvjete radnika u industriji, posebno u mesnoj. Radnici u fabrikama za preradu rade u opasnim uvjetima s minimalnim plaćama i skoro nikakvim pravima.
Iako film prikazuje mračnu sliku industrije, nudi i alternativu, kroz razgovore s malim poljoprivrednicima, ekološkim proizvođačima i aktivistima.
Film je nominiran za Oscara za najbolji dokumentarni film na 82. dodjeli Oscara, ali je izgubio je od "Zaljeva"“ (The Cove - o kojemu ćemo također pisati).
Kako izgleda "sutra" u 10 primjera iz devet zemalja svijeta?
Moćan i uznemirujući dokumentarac koji je nakon premijere pokrenuo javnu raspravu o prehrambenoj industriji, zakonodavstvu i potrošačkim pravima.
No, isto tako film koji nijednom nije postavio pitanje ili dao alternativu kako prehraniti sva ta usta, a od tada nas je više za "samo" 1,4 milijarde.
*Naslovna fotografija: Shutterstock/Debby Wong, Dusan Petkovic
Tagovi
Autor