Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Food Inc
  • 23.03.2025. 16:00

Na koji način, zaista, globalno nastaje hrana koju svakodnevno jedemo?

Film redatelja Roberta Kennera, temeljen na knjigama "The Omnivore's Dilemma" Michaela Pollana i "Fast Food Nation" Erica Schlossera, moćan je i uznemirujući dokumentarac koji je razotkrio zastrašujuće podatke globalne prehrambene industrije koji su se skrivali od prosječnog konzumenta.

Na koji način, zaista, globalno nastaje hrana koju svakodnevno jedemo?
Foto: AK grafika*
  • 169
  • 33
  • 0

Pitanje koje su nam te 2008. godine postavili autori film "Hrana d.d." (Food Inc.) reditelj Robert Kenner te producenti Michael Pollan, autor bestselera "The Omnivore's Dilemma" i Eric Schlosser, autor "Fast Food Nation", na čijim se knjigama i temeljio dokumentarac, bilo je koliko zaista znamo o hrani koju kupujemo u lokalnim supermarketima i poslužujemo našim porodicama?

Ispostavilo se – vrlo malo. Film, kojeg su neki nazvali hororom godine, uklonio je zavjesu s američke, ali i globalne prehrambene industrije te iznio podatke koji su se skrivali od prosječnog konzumenta.

Potresan dokumentarac

Moćan i uznemirujući dokumentarac koji je razotkrio skrivene strane industrije, pokazao kako snabdijevanje hranom kontrolira šačica korporacija kojima je na prvome mjestu profit, a ne zdravlje konzumenata, zarada poljoprivrednika, sigurnost radnika ili okoliš. I sve to, naravno, uz pristanak vladinih agencija.

Stoga, ako želite da vam zgadimo pileća prsa, paradajz koji jedemo van sezone, savršene sočne steakove ili hamburgere iz fast food restorana - ne tražite dalje. Na pravom ste mjestu.

Snimljen je 2023. nastavak, ali nisam ga imao potrebu pogledati, jer me se prvi dio toliko dojmio, da bi ga s odmakom od 15 godina još uvijek mogao prepričati. Iako još uvijek jedem u restoranima brze prehrane i paradajz van sezone.

Jedan od ključnih fokusa u filmu je uvođenje genetski modificiranih organizama (GMO), pesticida, hormonskih tretmana i masovne proizvodnje mesa u američkom agrarnom sektoru.

Krvae kukuruz
Film kaže da krave nisu evolucijski prilagođene hranidbi kukuruzom (Foto: Shutterstock/Oleksandr Yuchynskyi)

S obzirom na veličinu industrije, mnoge od tih korporacija imaju veliku moć, uključujući lobistički utjecaj na politiku i zakone, a često se bave i manipulacijom zakonodavstva.

Film također prikazuje stoku koja se umjetno tovi hranom čiji je glavni sastojak kukuruz i podsjeća nas kako krave nisu evolucijski prilagođene toj hranidbi. Autori također tvrde kako je perad hranjena hemikalijama kako bi pilići brzo rasli.

Vode nas u prenatrpane i prljave torove, u kojima su uvjeti idealni za razvoj i širenje opasne bakterije Escherichiae coli.

Istražuje i životne uvjete radnika u industriji, posebno u mesnoj. Radnici u fabrikama za preradu rade u opasnim uvjetima s minimalnim plaćama i skoro nikakvim pravima.

Nominiran za Oscara

Iako film prikazuje mračnu sliku industrije, nudi i alternativu, kroz razgovore s malim poljoprivrednicima, ekološkim proizvođačima i aktivistima.

Film je nominiran za Oscara za najbolji dokumentarni film na 82. dodjeli Oscara, ali je izgubio je od "Zaljeva"“ (The Cove - o kojemu ćemo također pisati).

Kako izgleda "sutra" u 10 primjera iz devet zemalja svijeta?

Moćan i uznemirujući dokumentarac koji je nakon premijere pokrenuo javnu raspravu o prehrambenoj industriji, zakonodavstvu i potrošačkim pravima.

No, isto tako film koji nijednom nije postavio pitanje ili dao alternativu kako prehraniti sva ta usta, a od tada nas je više za "samo" 1,4 milijarde.

*Naslovna fotografija: Shutterstock/Debby Wong, Dusan Petkovic


Tagovi

Robet Kenner Food Inc. Fast Food Nation The Omnivore's Dilemma GMO Dokumentarac


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.