Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GP Šamac
  • 11.05.2023. 17:00

Na bh. granici zabranjen uvoz drvenog materijala iz Hrvatske

Pošiljka nije ispunjavala propisane fitosanitarne uslove za uvoz drvenog materijal za pakovanje jer nije tretirana i označena u skladu sa važećim propisima

Foto: Depositphotos/zdasiuk@gmail.com
  • 63
  • 19
  • 0

Federalna fitosanitarna inspekcija na graničnom prijelazu Domaljevac-Šamac, zabranila je u ponedjeljak, 8. maja, uvoz pošiljke drvenog materijala hrastova daska samica 32 mm porijeklom iz Hrvatske.

"Prilikom redovnog inspekcijskog nadzora utvrđeno je da pošiljka neispunjava propisane fitosanitarne uslove za uvoz drvenog materijal za pakovanje jer nije tretirana i označena u skladu sa važećim zakonskim propisima", saopćeno je iz FUZIP.

Naime, Pravilnikom o fitosanitarnim zahtjevima za drveni materijal za pakovanje u međunarodnom prometu propisano je da materijal koji je proizveden od okorarnog drveta mora biti podvrgnut tretiranju, odnosno podvrgnut propisanoj temperaturi određeni minimalni vremenski period s ciljem da se unište štetni organizmi.

Shodno tome, a u skladu sa propisima, uvoz kontrolisane pošiljke ukupne zapremine od 19,612 m³ je zabranjen, te je naloženo njeno vraćanje pošiljaocu, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć.


Tagovi

Daska Hrastova daska Drveni materijal Materijal za pakovanje Zabrana uvoza


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.