Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 4
  • 14.08.2015. 18:00

Mreža za održivi razvoj Hrvatske traži rješenje!

Mreža za održivi razvoj Hrvatske traži održavanje sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom vezano uz provedbu Mjere 4 PRR-a RH.

  • 343
  • 40
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede RH nedavno je donijelo Odluku o povećanju iznosa sredstava na 50 do 55% vezano za prvi natječaj u okviru podmjera i operacija Mjere 4. unutar Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. do 2020.

Navedenom Odlukom odobriti će se ukupno 140 projekata vezano za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva. U ovih 140 projekata, većina su infrastrukturni projekti, odnosno projekti zajedničkih ulaganja, tek neznatan dio odnosi se na projekte malih i srednjih poduzetnika, odnosno OPG-a.

Situacija je alarmantna!

Na takvo pogodovanje velikim projektima, a istodobno i zanemarivanje važnosti OPG-ova, reagirala je Mreža za održivi razvoj Hrvatske koja smatra krajnje alarmantnom situaciju koja se trenutno događa u provedbi Mjere 4 iz Programa ruralnog razvoja.

"Razina potpore do 5 milijuna eura za projekte u okviru Mjere 4 dovest će do potpora koje koriste veliki poljoprivredni proizvođači, a ograničeni iznos sredstava koja su nam na raspolaganju za provedbu mjere, rezultirat će nemogućnošću korištenja iste od strane malih i srednjih proizvođača, odnosno obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Sve navedeno suprotno je Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU, ali i hrvatskim potrebama i razvoju ruralnih područja", naglasio je predsjednik Mreže za održivi razvoj Tugomir Majdak.

Sastanak sa Hrvatskim saborom

Slijedom navedenog, Mreža je uputila pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki uz zamolbu da održi sastanak s predstavnicima Mreže za održivi razvoj Hrvatske, Udruge OPGH Život te Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije.

Predsjednik Mreže za održivi razvoj Hrvatske Majdak želi da se predsjednika Sabora upozna s navedenim problemima kako bi se zajednički pokušalo pronaći rješenje koje će malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima omogućiti korištenje sredstava iz Programa ruralnog razvoja te u konačnici doprinijeti očuvanju ruralnih područja.


Tagovi

Tugomir Majdak Miroslav Kovač Mjera 4 Udruga Život Mreža za održivi razvoj Projekt zajedničkog ulaganja Udruga prodavatelja mehanizacije Josip Leko


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs