Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda i tehnologija
  • 02.09.2018. 12:00

Može li jezgra breskve i ljuska oraha napajati vaš mobitel?

Lignin, sastavni dio stijenki drvenastih biljaka i koštuničastog voća, učinkovito bi se mogao ekstrahirati i procesuirati silicijskim nanočesticama kako bi se formirale kompozitne materijale za elektrode baterije.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 565
  • 29
  • 0

Studija istraživača sa Sveučilišta u Kentuckyju istražuju mogućnost prema kojoj bi se koštice breskve i ljuske oraha mogle koristiti za izradu jefinijih, ali i dugotrajnijih litij-ionskih baterija. 

Trogodišnji projekt kojega vodi Jian Shi, profesor asistent na britanskom Fakultetu poljoprivrede, hrane i okoliša, istražuje može li se lignin, sastavni dio stijenki drvenastih biljaka i koštuničastog voća, učinkovito ekstrahirati i procesuirati silicijskim nanočesticama kako bi formirali kompozitne materijale za elektrode baterije. 

Ako ovo istraživanje pokaže pozitivne rezultate, britanski su proizvođači posebno zainteresirani za korištenje takve tehnologije u priozvodnji baterija za mobitele, ali i električne automobile

"Materijali ekstrahirani iz biljaka mogli bi trajanje baterija produžiti i do pet puta više nego sada. Bilo bi odlično kada bismo mogli pretvoriti lignin, koji se nalazi u otpadnim poljoprivrednim proizvodima, u nove materijale koji bi uvelike poboljšali performase baterija koje se koriste u različitim namjenama", rekao je Shi. 

Za ovo su istraživanje od Ministarstva poljoprivrede SAD-a dobili potporu od 500.000 dolara. Naime, crni orah i breskva važne su kulture koje se proizvode u SAD-u što ih čini dostupnima istraživačima. 

Prema uknow.uky.edu, projekt ima potencijal da uvelike poboljša ekonomsku održivost regionalnih bioenergetskih sustava i stvori dodatni prihod za američke proizvođače i prerađivače voća. 


Povezane biljne vrste

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja potječe iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španjolska i Francuska... Više [+]

Orah

Orah

Sinonim: Oras | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, no za većinu naših agroklimatskih područja preporuča se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice te je bolji rast u... Više [+]

Tagovi

Poljoprivreda i tehnologija Lignin Breskva Orah Baterija Mobitel Električni automobil


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?