Obilježavanje Međunarodnog dana tla nije samo formalnost ili prigodna objava već poziv na odgovornost svih nas
Danas, 5. decembra, obilježavamo Međunarodni dan tla kao podsjetnik na ključnu, ali njegovu često zanemarenu ulogu u njegovom održivom razvoju, proizvodnji hrane i očuvanju okoliša.
Ono nije samo "podloga" pod našim nogama - to je živi sistem pun mikroorganizama, hranjivih tvari i vode, bez kojeg naše poljoprivredne površine, vrtovi, šume i gradski zeleni prostori ne bi mogli održavati život onakav kakav poznajemo.
Prema procjenama, više od 95% hrane koju jedemo dolazi upravo iz tla. No, problem je što globalno, kao i kod nas, značajan dio tla pati zbog degradacije - gubitka humusa, erozije, smanjenja plodnosti i onečišćenja.
Kako je nedavno objavila Akademija nauka i umjetnosti BiH, produktivnost naših zemljišta je veoma niska, a niz je ograničenja i razloga što je to tako. Istaknuli su kako zemljišna politika podrazumijeva dugoročna ulaganja u korist sadašnjih i budućih generacija, ali isto tako odgovorno ponašanje prema ostavštini prethodnih generacija koje su nam ostavile ovaj resusrs na korištenje
Gubici najplodnijih zemljišta, degradacija, kontaminacija i erozija su važna pitanja koja se sporadično spominju, ali slabo rješavaju.
"Zemljišta nam zarastaju u korov i sukcesiju, a osiguravamo jedva 23% potreba u hrani", preciziraju iz ANU-a BiH.
Glavne prijetnje su erozija tla (vodom ili vjetrom), zbijanje tla zbog teške mehanizacije, ispiranje hranjivih tvari, zaslanjivanje ili hemijska degradacija te smanjenje biološke raznolikosti tla. U takvim uvjetima, tlo brzo gubi plodnost, postaje manje otporno na sušu, slabije zadržava vodu i hranjive tvari, a time pati i poljoprivreda, okoliš, ali i naš način života. Zašto je važno da reagiramo jer njime štitimo hranu, vodu i klimu.
Stoga je danas, na Međunarodni dan tla, pravo vrijeme za razmišljanje o tome kako bolje upravljati njime, ne samo na razini politike ili struke, nego i pojedinačno: kao poljoprivrednici, vrtlari, građani koji koriste zemljište ili vole prirodu.
Stručnjaci često preporučuju sljedeće mjere kako bi se stanje tla popravilo i očuvalo: veća upotreba organskih gnojiva i stajskog gnoja, što povećava udio humusa - posebno u regijama gdje ga je malo, primjena plodoreda, pokrovnih kultura i pokrova tla što štiti strukturu tla, smanjuje eroziju i poboljšava vodopropusnost, izbjegavanje pretjerane obrade i prekomjernog zbijanja tla (npr. manji broj prolaza teške mehanizacije, širih kotača, veća paznja na strukturu tla), kontinuirano praćenje stanja tla, analiza humusa i strukture, te primjena agroekoloških i regenerativnih pristupa poljoprivredi (tzv. "tlo-prihvatljive" prakse).
Obilježavanje Međunarodnog dana tla nije samo formalnost ili prigodna objava već poziv na odgovornost. Tlo pod našim nogama nije neiscrpan resurs, ono ima granice, a degradacija se događa polako, tiho i često neopaženo.
Tagovi
Autorica