Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Martinje
  • 11.11.2021. 10:25

Martinje 2021: Krstite mošt u vino, pijte pametno i izbjegnite policiju

Danas se obilježava Martinje, a proslave će se protegnuti i na vikend. I u policiji su najavili pojačan nadzor sve do ponedjeljka. Zato, pametno s krštenjem mošta u mlado vino.

Foto: Depositphotos/Elchoclo
  • 585
  • 64
  • 2

Sveti Martin – krmak na klin, kaže stara narodna izreka. No, znamo dobro koji je običaj vezan u ovoga sveca čiji spomendan obilježavamo danas, 11. studenog - krštenje vina.

Ovaj tradicionalni pučki običaj simboličkog prevođenja mošta u mlado vino (krščenje mošta) predstavlja blagoslov i vina i vinograda. U mjestima koja ovoga sveca štuju kao zaštitnika priređuju se tradicionalne glazbene i folklorne zabave na gradskim trgovima, vinogradima, kletima. 

Posebno velika slavlja su u Svetom Martinu na Muri, Požegi, Kutjevu, Velikoj Gorici, Dugom Selu, Sv. Ivanu Zelini, ali sve češće i na istoku Hrvatske, u Istri i Dalmaciji. 

Veselo u Zagorju i Dalmaciji

U Zagorju će, čini se, biti najveselije. Martinjske špelancije ove će se subote održati u vinariji Vuglec breg, a vodit će ih biškup Cesargradski. Ceremoniju krštenja mošta u Mariji Bistrici, također u subotu će pak voditi Biškupi Štefek i Ivek uz glazbenu pratnju Slembera, a proslava će biti održana na Trgu pape Ivana Pavla II s početkom već u 11 sati. 

Martinje na međimurskoj vinskoj cesti slavi se po međimurskim bregima i vinskim kućama cijeli studeni pa koju god da vinariju posjetili, sigurno nećete pogriješiti. 

U Šibensko-kninskoj županiji očekuje se bogat program gdje će se od danas, 11. do subote, 13. studenog održati jesensko izdanje Dana otvorenih kušaonica u kojoj sudjeluje pet vinarija - Prgin, Testament, Vinoplod Šibenik, Baraka te Sladić. 

Podloga vinu prema starom receptu su guska i mlinci, no sigurni smo da oni koji će proslaviti današnji dan, a koji bi se mogao protegnuti i na sutrašnji te vikend, imaju i druge dobre recepte za jela uz koja će se moći dobro popiti. 

Policija će alkotestirati sve zaustavljene

U svakom slučaju, dobro jedite, ne sjedajte za volan pod utjecajem vina ili bilo kojeg drugog alkohola. Ne samo zato što na taj način prvenstveno ugrožavate svoj i druge živote nego jer ćete vrlo lako ostati bez vozačke dozvole. Naime, u policiji su najavili kako će njihovi službenici pojačano nadzirati i sankcionirati prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola i droga te prekoračenja brzine. 

Dakle, na čitavom području Hrvatske policija će do ponedjeljka, 15. studenog 2021. godine pojačano postupati u prometu s ciljem sprječavanja i sankcioniranja činjenja najtežih prometnih prekršaja.

Sve će zaustavljene vozače alkostestirati te nadzirati brzinu kretanja vozila, korištenje sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima, korištenje dječje sjedalice te nepropisna uporaba mobitela u vožnji.


Tagovi

Martinje Krštenje mošta Mlado vino Običaji Policija Nadzor Vozačka dozvola Alkotest


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]