Pretraga tekstova
U slučaju uboda stršljena, osobe koje nisu alergične na mjesto uboda trebaju stavljati hladne obloge, a ako otok ne splasne, trebaju se javiti liječniku.
U drugoj polovici augusta legla stršljena počela su biti aktivna. U tako velikom broju odraslih stršljena ima i dosta ratnika, opskrbljenih snažnim otrovom, koji, ako se ne pazi, mogu biti izuzetno opasni.
Stršljeni su najveće eusocijalne ose, a dosežu duljinu od 45 milimetara. Stršljeni love kukce, pa tako i pčele, najčešće pred samim ulazom u košnicu. Osim pred košnicom, love pčele i za vrijeme odlaska ili dolaska na pašu.
Kako bi izbjegli eventualne neugodnosti sa stršljenima, savjetuje se:
U slučaju uboda stršljena, osobe koje nisu alergične na mjesto uboda trebaju stavljati hladne obloge, a ako otok ne splasne, trebaju se javiti liječniku. Ako se na koži pojave crvene mrlje različitih veličina (urtikarija), znak je da imate alergijsku reakciju i obvezno je potražiti liječničku pomoć, jer se javlja otežano disanje i gutanje, smetenost, kolaps i pad tlaka.
Foto: pixabay.com
Tagovi
Autorica
Više [+]
Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.