Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište uljarica i krumpira
  • 05.08.2022. 15:00

Krumpir dosegnuo rekordne cijene, dvije kulture pojeftinile

Prognoza za prvu polovicu kolovoza ostaje nepovoljna. Očekuje se dodatni pritisak na cijene

Foto: Depositphotos/zlikovec
  • 38.493
  • 2.007
  • 0

Visoke temperature i suša su umanjile prinos krumpira, a cijena je blizu maksimalnog iznosa, dok su uljana repica i soja su pojeftinile.

Naime, cijene uljane repice i drugih uljarica su u proteklom tjednu bile pod pritiskom i ostvarile pad, dok su kod krumpira počele rasti, piše Topagrar.

Stanje na burzama

U Europi je dobra ponuda uljane repice imala utjecaj na kretanje cijena na pariškom MATIF-u tijekom tjedna. Ugovori za studeni su manji za 23,75 eura, a iznos je pao na 633,00 eura/t.

Pad je zabilježila soja na CBOT-u. Ugovor za studeni je izgubio 16,75 američkih centi da bi se zatvorio na 13,69 dolara po jedinici što je 494,85 eura/t. Očekuje se nestabilno stanje na tržištu zbog promjena u potražnji ulja.

Rekordne cijene za krumpir

Budućnosnice za krumpir na EEX u Leipzigu su pokazale cjenovni vatromet. Relevantni ugovor od 23. travnja zatvoren je u srijedu na 26,90 eura/dt, što je blizu maksimuma za sezonu. I dalje vremenski uvjeti za prvu polovicu kolovoza ostaju nepovoljni što će smanjiti prinos i kvalitetu. To će imati dodatni pritisak na cijenu krumpira.


Tagovi

Tržište uljarica Cijene uljane repie Cijene soje Cijene krumpira


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski poljoprivrednici danas su traktorima stigli u središte Đakova, ispred Župne crkve Svih Svetih, gotovo na samom korzu. #prosvjed
Uskoro više!
Foto: Željka Rački-Kristić