Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krah Agrokora
  • 10.04.2017. 16:00

Krah Agrokora ugrožava i 20.000 građana BiH

Zbog mogućih posljedica na javne prihode BiH, domaće dobavljače, zaposlene u Konzumu te povezana društva, sutra će se ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović sastati s veleposlanikom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Del Vechiom, direktorom Konzuma za BiH Tomislavom Bagićem i direktorima četiri tvrtke kćerke Agrokora.

Foto: agrokor.hr
  • 557
  • 29
  • 0

Zbog financijskih problema hrvatskog koncerna Agrokor, sa štetnim posljedicama mogla bi se suočiti i BiH. Upravo kako bi se na vrijeme poduzele mjere zbog mogućih posljedica na javne prihode BiH, domaće dobavljače, zaposlene u Konzumu te povezana društva, sutra će se ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović sastati s veleposlanikom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Del Vechiom, direktorom Konzuma za BiH Tomislavom Bagićem i direktorima četiri tvrtke kćerke Agrokora.

Podsjećamo, na sjednici Vlade FBiH usvojena je informacija Federalnog ministarstva trgovine o mogućim štetnim posljedicama za Federaciju BiH zbog finansijskih problema koncerna Agrokor iz Republike Hrvatske. Vlada FBiH će uputiti inicijativu Vijeću ministara BiH za blagovremeno poduzimanje mjera zbog finansijskih problema koncerna Agrokor i mogućih posljedica na javne prihode BiH, domaće dobavljače i uposlene u Konzumu BiH i povezanim društvima.

Kako doznaje klix, prema neslužbenim informacijama, Konzum dobavljačima u BiH duguje blizu 250 miliona KM.

"Domino efektima ekonomskog kraha koncerna Agrokor u Republici Hrvatskoj već je pogođeno od 15 do 20 hiljada radnika, dobavljača, proizvođača, članova porodica, građana Bosne i Hercegovine, koji su ekonomski naslonjeni na poslovanje u sistemu koncerna Agrokor (Ledo, Zvijezda, Konzum, Sarajevski kiseljak, Velpro, Frikom)", rekao je redovni profesor na Katedri za finansije Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Dženan Đonlagić.

U Hrvatskoj je, pak, danas javnosti predstavljen izvanredni povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak koji je, između ostalog, naglasio "Pred nama je bitka da se ovo ne prelije na čitavo gospodarstvo i ostatak regije. Pokušat ću zajedno sa svojim timom, koji imam u pripremi, smiriti tenzije, vratiti povjerenje dobavljača, vjerovnika, banaka i normalizirati poslovanje".

Foto: agrokor.hr


Tagovi

Agrokor Konzum BiH Posljedica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.