Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komasacija zemljišta
  • 12.06.2014. 09:00

Komasaciju podržavaju, ali se boje njene provedbe

Na nekim područjima natječaj nije proveden zbog inata i neposluha između lokalnih i državnih vlasti na štetu OPG-ova, a po nekima sustav bodovanja stvara prostor za manipulaciju zemljištem!

Foto: depositphotos.com
  • 366
  • 21
  • 0

Na nedavnom predstavljanju Zakona o komasaciji, koje su u Osijeku organizirali HGK ŽK Osijek i Agencija za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede, zaključeno je kako je krajnji cilj komasacije učiniti proizvodnju konkurentnijom, što podrazumijeva i okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta jer Hrvatska, posebice Slavonija, ima potencijala postati prepoznatljiva po izvozu hrane. Sudionici su dotakli i teme Javnog poziva o zakupu poljoprivrednog zemljišta.

Ovom prilikom, ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište, Blaženka Mičević istaknula je kako je javna rasprava prijedloga Zakona o komasaciji završena 14.05.2014., a budući da nije bilo puno komentara, jasno je da je prijedlog dobro prihvaćen te da je i stručnoj i široj javnosti stalo da se komasacija što prije provede, te dodala, "...glavni ciljevi Zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta su, prije svega okrupnjavanje posjeda poljoprivrednika radi ekonomičnije proizvodnje, uređenje putne i kanalske mreže te sređivanje imovinsko-pravnih odnosa. Do kraja godine se očekuje da Zakon bude prihvaćen, zatim ide izrada programa koji potvrđuje Vlada i Sabor te izrada projekta Agencije, a očekuje se da bi komasacija trebala krenuti na ljeto."

Poljoprivrednici za komasaciju, ali se boje načina provođenja!

Poljoprivrenici smatraju da je komasacija nužna te prijedlog ocjenjuju pozitvnim no pribojavaju se na koji će način taj posao biti odrađen u konačnici. Antun Laslo, predsjednik Udruge OPG – a Hrvatska "Život", napomenuo je kako su iz Udruge nekoliko puta tražili sudjelovanje u raspravi no na kraju nisu imali prilike sudjelovati te dodaje, "obiteljska poljoprivredna gospodarstva ne bi smjela biti oštećena, dakle, na nekretnine se ne bi trebao državi plaćati porez prilikom okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta da se ne bi dogodilo da se legalizacija objekata plaća istim iznosima kao i za stambene objekte ili vikendice". U načelu komasaciju pozdravljaju, ali ne uz velike financijske izdatke za OPG-a.

Ernest Nad, voditelj odsjeka za poljoprivredu u HGK ŽK Osijek, istaknuo je kako Osječko-baranjska županija prednjači po porvedbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu, "mi smo na tim prostorima imali jednu veliku agrarnu reformu gdje su došli novi korisnici poljoprivrednih zemljišta i sigurno će Zakon o komasaciji, kao jedan izuzetno važan i veliki agrotehnički zahtjev, mnogo doprinijeti u jačanju konkurentnosti slavonskog poljoprivrednog proizvođača. Postoje sredstva ruralnog razvoja iz kojih bi se financirao taj zahvat. Proizvođači su sa zadovoljstvom dočekali ovaj trenutak, jer ovime će naš popljoprivredni proizvođač biti konkurentniji na tržišnoj utakmici sa Zapadom."

Važna tema je i Zakup poljoprivrednog zemljišta!

Blaženka Mičević iz Agencije za poljoprivredno zeljište potvrdila je da je zaprimljeno 307 zahtjeva u kojima je 32.000 hektara, što je planirano raspisati do 30.06. no, kako dosta jedinica lokalne samouprave nije pazilo na formiranje proizvodno tehnoloških cjelina, neki će se zahtjevi neće biti odobreni već će se morati ponoviti. U planu je raspisati 80-100 ha. Laslo dodaje da, u velikom dijelu Đakovštine pa i samom gradu Đakovu, natječaj nije proveden zbog inata i neposluha između lokalnih i državnih vlasti na štetu OPG-ova. Istaknuo je i problem sa natječajem u općini Gorjani na oko 540 ha državnog zemljišta gdje su uočene nepravilnosti.

Problem oko sustava bodovanja!

Poljoprivrednicima nije jasan ni sustav bodovanja koji vide kao novi prostor za manipulaciju kako bi zemlja završila u rukama velikih. Prema navodima nekih od njih, postoji bojazan od gubitka prava na zemlju. Smatraju da je bodovanje subjektivno te predlažu da im se cijeli postupak detaljno objasni.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Komasacija Javni poziv o zakupu poljoprivrednog zemljišta Blaženka Mičević Antun Laslo Ernest Nad Sredstva ruralnog razvoja Nepravilnosti Sustav bodovanja Agrarna reforma Okrupnjavanje posjeda Ekonomična proizvodnja Natječaj za zakup Đakovštin


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Odvojite 15-ak minuta vremena i popunite anketu vezanu za položaj žena u ruralnim sredinama. Dostupna je na linku 👉 https://t.ly/Dmxc1
Foto: Depositphotos/budabar