Pretraga tekstova
Hranjiv, zdrav, otporan, svestran u kulinarstvu - samo su neke odlike krompira. U 2024. prvi put obilježavamo njegov međunarodni dan, 30. maja
Krompir je poljoprivredna kultura koju redovno konzumiraju milijarde ljudi. Ključan je usjev u različitim poljoprivrednim sistemima - bilo da se radi o malim uzgajivačima ili velikim proizvođačima čiji je posao mehaniziran. On doprinosi prehrambenoj sigurnosti, nutritivnoj vrijednosti ljudske prehrane, ali i egzistenciji te zapošljavanju ljudi kako u ruralnim, tako i urbanim područjima širom svijeta.
Prvi Međunarodni dan krompira obilježavamo danas, 30. maja i zapravo je pravo čudo što ga UN-ova Organizacija za prehranu i poljoprivredu nije već i ranije ustanovila.
Krompir u brojkama
Raste u 159 zemalja svijeta
Postoji 5.000 sorti
U Andama se uzgajao prije više od 8.000 godina
Kina je s 95,5 miliona tona u 2022. najveći globalni proizvođač
Volite li vi krompir? Kako ga najradije pripremate? Pišite nam u komentaru ispod teksta.
Naslovna fotografija: Shutterstock/benjamas11/Yankovoi Oleksii
Tagovi
Međunarodni dan Prehrambena sigurnost Velika glad Dan krompira Značenje krompira Goethe i krompir Zanimljivosti o krompiru
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Strna žita...foto: Bojan K.