Krompir je poljoprivredna kultura koju redovno konzumiraju milijarde ljudi. Ključan je usjev u različitim poljoprivrednim sistemima - bilo da se radi o malim uzgajivačima ili velikim proizvođačima čiji je posao mehaniziran. On doprinosi prehrambenoj sigurnosti, nutritivnoj vrijednosti ljudske prehrane, ali i egzistenciji te zapošljavanju ljudi kako u ruralnim, tako i urbanim područjima širom svijeta.
1. Međunarodni dan krompira
Prvi Međunarodni dan krompira obilježavamo danas, 30. maja i zapravo je pravo čudo što ga UN-ova Organizacija za prehranu i poljoprivredu nije već i ranije ustanovila.
Krompir u brojkama
Raste u 159 zemalja svijeta
Postoji 5.000 sorti
U Andama se uzgajao prije više od 8.000 godina
Kina je s 95,5 miliona tona u 2022. najveći globalni proizvođač

10 zanimljivosti o krompiru
- Porijeklom je iz Južne Amerike, s Anda, a u Evropu je donesen u 16. stoljeću kada je značajno pridonio industrijskoj revoluciji.
- Tokom vladavine dinastije Qing, bio je osnovna kultura te je ublažio glad u Kini.
- U Drugom svjetskom ratu i kasnijim sukobima, visoki prinosi i otpornost krompira čuvali su prehrambenu sigurnost tokom nestašice hrane.
- Velika glad u Irskoj 1840-ih kada je sav krompir uništila plamenjača, jasan je primjer kako nedostatak raznolikosti u genetskoj bazi i sistemima uzgoja može dovesti do katastrofalnih ishoda.
- Izuzetno je otporna biljka koja može uspijevati u različitim klimatskim uvjetima, čak do 4.700 metara nadmorske visine.
- Zahtijeva značajno manje resursa kao što su voda i zemljište u usporedbi s drugim osnovnim poljoprivrednim kulturama koji čine temelj prehrane.
- Bogat je vitaminima, mineralima i vlaknima neophodnim za uravnoteženu prehranu. Sadrži obilje hranjivih tvari, uključujući vitamin C, vitamin B6, kalij, magnezij i željezo.
- Gotovo da i nema načina na kojega se ne može konzumirati - kuhan, pečen, pirjan, pržen, na roštilju, pod pekom, u juhama, varivima, salatama, pitama pa čak i kolačima.
- Pored svega, on je i važna industrijska sirovina jer se od njega izrađuju škrob, proteini i vlakna u prehrambenoj i industriji stočne hrane, ali su važni i za proizvode od papira i kartona.
- Johann Wolfgang Goethe opisao je krompir ovim riječima: "Ujutro cijeli, u podne pire, a navečer u kriškama - neka tako i ostane. Zdrav je!"
Volite li vi krompir? Kako ga najradije pripremate? Pišite nam u komentaru ispod teksta.
Naslovna fotografija: Shutterstock/benjamas11/Yankovoi Oleksii