Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj poljoprivrede
  • 22.10.2016. 10:30

Kako će Vlada ovladati poljoprivredom?

Ukratko donosimo "Program Vlade RH za mandat 2016. - 2020."

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 3.860
  • 448
  • 0

Koji su planovi nove Vlade u razvoju gospodarstva i poljoprivrede? Analizirali smo dokument pod nazivom "Program Vlade RH za mandat 2016. - 2020." i pokušati dati odgovor na ovo pitanje.

Sve ukazuje na to da će se u ovom mandatu poticati rast izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s dodanom vrijednošću.

Vlada će, kažu, provoditi poljoprivrednu politiku s ciljem stavljanja u funkciju neiskorištenih poljoprivrednih površina, poticanja malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji će se povezivati kroz poljoprivredne centre kako bi dobili stručnu i administrativnu podršku u razvoju svojih proizvoda i plasiranju do krajnjeg potrošača.

Daljnji razvoj i izgradnja sustava navodnjavanja

Vlada najavljuje kako će osigurati provođenje Nacionalnog plana navodnjavanja u punom opsegu te udvostručiti navodnjavane površine u RH korištenjem sredstava iz EU fondova. Osim navodnjavanja državnog zemljišta, kroz EU fondove omogućit će se i navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta u privatnom vlasništvu.

Učinkovit financijski sustav i lakši pristup financijskim sredstvima

Vlada planira osigurati učinkovit financijski sustav za poljoprivredu, smanjenje PDV-a na dobra koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji te provedbu reprograma postojećih zaduženja, odgodu otplate i bolje kreditne uvjete uz duži rok otplate.

Kvalitetna provedba Programa ruralnog razvoja

Planira se promjenama Programa ruralnog razvoja omogućiti i veću dostupnost novca iz EU fondova obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poglavito u područjima s nižim indeksom razvijenosti.

Vlada će donijeti i novi Zakon o zaštiti životinja te će se nastaviti koordinirane akcije veterinarske inspekcije s ciljem daljnjeg suzbijanja sivog tržišta u prometu živih životinja i mesa.

Više radnih mjesta u domaćoj drvnoj industriji

Izmjenom zakonske regulative Vlada će poboljšati i otkloniti poteškoće u načinu raspolaganja šumama i šumskim zemljištima, provoditi razminiranje šuma i šumskog zemljišta, sprječavati ilegalne sječe i trgovine te poticati razvoj domaće drvne industrije koja proizvodi finalni drvni proizvod.

Jačanje sektora ribarstva

Uz bolje zakonodavno uređenje sektore ribarstva, Vlada će posebnim mjerama, povoljnim izvorima financiranja i Operativnim programom "Pomorstvo i ribarstvo" pružati pomoć ribarima i proizvođačima te osigurati značajno povećanje proizvodnih kapaciteta u akvakulturi.

Raznovrsnija ponuda i produljenje turističke sezone

Vlada će poticati nove i inovativne sadržaje turističke ponude, razvoj turističkih proizvoda te posebne oblike turizma; poticati razvoj Hrvatske kao eno-gastro destinacije plasmanom domaćih poljoprivrednih proizvoda u turističku potrošnju.

Ekologija, održivi razvoj i zaštita okoliša

Hrvatsko gospodarstvo gradit će se na načelima kružnog gospodarstva, uz osnovnu ideju vodilju da većina onoga što se do sada smatralo otpadom može biti pretvoreno u vrijedan resurs, ističu u Vladi.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL


Tagovi

Vlada RH Poljoprivreda


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.