Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aflatoksin
  • 23.12.2013. 09:30

Isplata obeštećenja za zaraženo mlijeko

Obeštećenje za proizvođače mlijeka sa povišenom razinom aflatoksina, koje je otpremano u bioplinska postrojenja, biti će isplaćeno do kraja ovog mjeseca

  • 540
  • 69
  • 0

Dana 20. prosinca 2013. godine Ministarstvo poljoprivrede započelo je s isplatom obeštećenja za proizvođače čije je mlijeko s povišenom razinom aflatoksina, u sklopu provedbe Akcijskog plana za rješavanje problema pojave aflatoksina u mlijeku, otpremano na zbrinjavanje u bioplinska postrojenja. Isplata će biti završena do kraja ovog mjeseca, čime će Akcijski plan za rješavanje pojave aflatoksina u mlijeku biti u potpunosti proveden. U provedbu mjera bio je uključen 931 proizvođač kod kojeg je utvrđena povišena razina aflatoksina u mlijeku.

Prema bioplinskim postrojenjima, tijekom provedbe ove mjere ukupno je otpremljeno 1.387.629 kilograma mlijeka za što će proizvođačima ovih dana biti isplaćeno obeštećenje u ukupnom iznosu od 1.387.629,00 kuna, odnosno 1 kuna po kilogramu otpremljenog mlijeka. Tijekom Akcijskog plana Ministarstvo poljoprivrede je financiralo isporuku zamjenske hrane na farme u čijoj je proizvodnji mlijeka pronađena povećana razina aflatoskina. Cijela akcija stajala je najmanje 6.000.000,00 kuna, uključujući i 1,39 milijuna koji se trenutno isplaćuju proizvođačima mlijeka.

Preventivne mjere usmjerene na suzbijanje moguće pojave prisutnosti aflatoksina u mlijeku, kako bi se izbjeglo ponavljanje prošlogodišnjih posljedica na proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj, i dalje se kontinuirano provode. Mlijeko na tržištu je pod stalnom kontrolom svih nadležnih inspekcija i potpuno je sigurno. Proizvođače mlijeka sustavno se educira o načinima suzbijanja pojave aflatoksina u mlijeku i stočnoj hrani, prema programu edukacije koji provodi Poljoprivredna savjetodavna služba.

Photo: ipmimages.org


Tagovi

Aflatoksin Mlijeko Mljekarstvo Ministarstvo poljoprivrede PSS Krava