Pretraga tekstova
Kako bi se zadovoljili zahtjevi tržišta, osmišljen je stroj koji automatski prepoznaje zeleni paradajz i odvaja je od ostatka koji ide na police. Ovim se povećava kvaliteta robe koja ide na prodaju, ali se i drastično smanjuju troškovi rada.
Plodovi paradajza beru se u tehnološkoj zrelosti kada su zeleni ("zelena zrioba"), zatim u prijelaznoj fazi (žuta, narančasta) ili potpuno crveni, a kakvi će se plodovi ubrati ovisi o udaljenosti tržišta. Najbolja organoleptička svojstva imaju plodovi koji na biljci postignu punu zriobu i postanu crveni, a budući da oni brzo prezrijevaju, namijenjeni su za plasman na bliža tržišta.
Kako bi se zadovoljili zahtjevi tržišta, osmišljen je stroj koji automatski prepoznaje zeleni paradajz i odvaja je od ostatka koji ide na police. Ovim se povećava kvaliteta robe koja ide na prodaju, ali se i drastično smanjuju troškovi rada.
Brojni se pitaju, kako uopće radi ovaj stroj? Riječ je o kameri koja je smještena na kraju transportnog pojasa, koja detektira "nepoželjni" paradajz odnosno zeleni, a nekoliko sekundi kasnije inteligentni izbacivači odvoje je sa strane, dok crveni paradajz nastavlja put prema izlazu.
Rad ovog stroja pogledajte u videu:
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Paradajz Selektor Klasiranje Zeleni Crveni Stroj Odvajanje Tehnologija
Autorica
Više [+]
Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabu... Više [+]
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti
Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabuke, kruške, šljive i drugo sezonsko voće. Plodove uništavaju snažnim čeljustima, ostavljajući ih neupotrebljivim, što voćarima nanosi značajne gubitke.
Osim štete u voćnjaku, stršljenovi su i ozbiljna opasnost za ljude. Njihov ubod može izazvati jaku bol, otok, alergijsku reakciju, a u težim slučajevima čak i životnu ugroženost. Za razliku od pčela, stršljen može ubosti više puta, pa susreti s njima nisu nimalo bezazleni.
Jednostavna zamka od plastične flaše
Srećom, postoji vrlo jednostavan način da se smanji njihov broj u voćnjaku – zamka od obične plastične flaše. Postupak je brz i ne zahtijeva posebne troškove:
Flašu prerežite nešto iznad pola.
Gornji dio okrenite naopako i vratite u donji dio, tako da otvor formira lijevak prema unutra.
Zamku okačite na stablo voćke ili postavite u blizini.
Kao mamac sipajte malo piva ili voćnog soka – najbolje rezultate daje pivo.
Privučeni mirisom, stršljenovi lako ulaze u zamku, ali put nazad ne mogu pronaći. Nakon samo nekoliko sati u njoj se može primijetiti veliki broj uhvaćenih insekata.
Efikasna i sigurna metoda
Ova metoda je jednostavna, jeftina i efikasna, a pri tome ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Postavljanjem nekoliko ovakvih zamki voćari mogu značajno smanjiti broj stršljenova i sačuvati svoje voće, ali i sigurnost u voćnjaku.