Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Talenti EU regija
  • 28.05.2025. 16:00

Iako ima veliku želju za proširenjem uzgoja koza i proizvodnje sira, radne snage - nema

Ana uzgaja murciano-granadina koze, autohtonu špansku mliječnu pasminu, a radi i križanja s burskim kozama zbog proizvodnje kvalitetnije kozletine. Za svoje je proizvode dobila brojne nagrade i priznanja, a želja joj je proširiti djelatnost i na ruralni turizam.

Iako ima veliku želju za proširenjem uzgoja koza i proizvodnje sira, radne snage - nema
Foto: RTV Slovenija
94
9
0

Na visoravnima španske regije Castilla-La Mancha, u selu Canalejas del Arroyo, živi i radi Ana Abad Guerrero, inženjerka agronomije i veterinarka s jasnom vizijom - spoj tradicije, kvalitete i inovacije u poljoprivredi.

Ana je studirala agronomiju i veterinu u Madridu, ali gradski život nije bio njen poziv. "Ograničavao me, previše je ljudi na premalo prostora. Nisam mogla živjeti kako sam htjela. Volim prirodu, zdrav život i mir", ističe. Povratkom u rodnu Cuencu, odlučila se za stočarstvo, uzgoj koza i konja te proizvodnju sireva od sirovog kozjeg mlijeka.

Uzgaja murciano-granadina koze, autohtonu mliječnu pasminu, a radi i križanja s burskim kozama zbog proizvodnje kvalitetnije kozletine. "One se dobro prilagode klimi ovog podneblja", dodaje.

Radi sir od sirovog mlijeka

Kako je objasnila, proizvodi sir od sirovog mlijeka, bez pasterizacije, što čuva snažan okus i organoleptička svojstva: "Sir od sirovog kozjeg mlijeka lakše se probavlja i zdraviji je jer ima više probiotika". U proizvodnji koristi plemenite plijesni Penicillium camemberti i Geotrichum candidum, a posebna pažnja posvećuje se svakom koraku procesa, od cijeđenja mlijeka do zrenja sira koje traje tri sedmice.

proizvodnja sira
Proizvodi sir s različitim okusima

Njeni sirevi iz linije Valhondo bili su među finalistima najboljih sireva Španije na renomiranom sajmu Salon Gourmets u Madridu. Za inovaciju u pripremi pečene kozletine dobila je nagradu koju je uložila u izgradnju nove staje.

"Imamo različite vrste sireva - prirodne i s okusom domaćeg bilja: lavandom, timijanom i ružmarinom. Bilje ne stavljamo izvana, već njegov ekstrakt dodajemo mlijeku. Zato sir ima jači miris i okus", rekla je.

Veliki problem je nedostatak radne snage

Iako entuzijazma i vizije ne nedostaje, izazovi su brojni. Najveći je problem što nema radne snage. Na imanju rade samo njen oca i ona. "Za rast trebaš radnu snagu". Uprkos oglasima, Španci se rijetko javljaju. "Sad u posao uvodimo jednog Marokanca, a i njega smo slučajno našli."

U budućnosti Ana planira razvijati uzgoj španskih konja za dresurno jahanje, križajući ih sa srednjoevropskim pastusima. Osim toga, sve više pažnje posvećuje razvoju ruralnog turizma. "Pripremam izlete kako bi turisti bolje upoznali našu regiju, izbliza vidjeli kako proizvodimo sir i kušali naše proizvode."

Cijelu 17. epizodu serijala Talenti EU regija pogledajte u nastavku:

Projekt Talenti EU regija, kojeg sufinansira Evropska unija, fokusiran je na evropski demografski problem odljeva mozgova. Budući da se neke regije bore s rastućom nerazvijenošću i nedostatkom talenata, serijal emisija RTV Slovenije se bavi upravo problemom manjih regija koje napušta mlado i visokoobrazovano stanovništvo. Kroz 26 emisija predstavit će se dobre prakse iz 11 evropskih zemalja koje su se uhvatile u koštac s ovim sve brže širućim trendom.


Fotoprilog


Tagovi

Talenti EU regija RTV Slovenija Ana Abad Guerrero Koze Proizvodnja sira


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner