Pretraga tekstova
Čelićka jagoda uzgaja se uglavnom u kontroliranim uvjetima na 100 ha površine na području ove općine, te posjeduje specifične karakteristike i povezanost sa geografskim područjem
Proizvođači čelićke jagode započeli su s pripremom za podnošenje zahtjeva za registraciju ovog proizvoda oznakom geografskog porijekla. Na sastanku, održanom početkom ovog mjeseca, dr Dragan Brenjo, šef Odjela za certifikaciju i označavanje hrane u Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, predstavio je proizvođačima prednosti i proceduru registracije.
Čelićka jagoda uzgaja se uglavnom u kontroliranim uvjetima na 100 ha površine na području ove općine, te posjeduje specifične karakteristike i povezanost sa geografskim područjem, koju je potrebno dokazati kroz proizvođačku specifikaciju, što je jedan od preduvjeta za podnošenje zahtjeva za registraciju.
Postupak zaštite, u skladu s Pravilnikom o sistemima kvalitete za prehrambene proizvode pokreće se zahtjevom, koji se podnosi Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.
U Bosni i Hercegovini su, u skladu s ovim pravilnikom, registrirane oznake kvaliteta za ukupno 20 proizvoda, od čega je 6 registrirano oznakom porijekla, 11 oznakom geografskog porijekla, a 3 oznakom garantovano tradicionalnog specijaliteta.
Registracijom oznake geografskog porijekla "Livanjskog sira" na nivou Evropske unije, Bosna i Hercegovina je u novembru 2024. godine postala prva zemlja u procesu pristupanja EU iz naše regije koja ima prehrambeni proizvod upisan u ovaj registar. Pored toga, na nivou EU je za još dva proizvoda iz BiH, podnesen zahtjev za registraciju - i to za Ekstra djevičansko maslinovo ulje Hercegovine i Gatački kajmak iz mješine, saopćili su iz Agencije.
Tagovi
Čelićka jagoda Geografsko porijeklo Zaštita Dragan Brenjo Agencija za sigurnost hrane
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!