Pretraga tekstova
Porez na ječam će ostati na istom nivou i iznosi 75,4 dolara po toni, a na kukuruz će sa 65,8 dolara po toni porasti na 70,6 dolara
Izvozna carina na pšenicu iz Ruske Federacije povećat će se na 101,4 dolara sa 96,1 dolara po toni, saopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. Na snagu stupa 13. i traje do 19. aprila.
Ovo je prvi put da će porez na izvoz te žitarice premašiti 100 dolara po toni, što je historijski maksimum.
Porez na ječam će ostati na istom nivou i iznosi 75,4 dolara po toni, a na kukuruz će sa 65,8 dolara po toni porasti na 70,6 dolara.
Porez se, kako piše interfax, obračunava na temelju indikativnih cijena. Za pšenicu je ona bila 344,9 dolara po toni, ječam 292,8, a za kukuruz 285,9 dolara po toni.
Ruska Federacija je 2. juna 2021. uvela mehanizam ublažavanja rizika za žitarice, koji predviđa promjenjive carine na izvoz pšenice, kukuruza i ječma te povrat sredstava dobivenih od njih za subvencioniranje poljoprivrednih proizvođača. Tada je on za pšenicu iznosio 50 eura po toni, a prije toga duplo manje, oko 24 eura.
Odluka ruske vlade prijetnja globalnom tržištu žitarica jer želi ograničiti rast cijena hrane?
Iznos carina obračunava se sedmično na temelju cijena izvoznih ugovora registriranih na Moskovskoj burzi. Granična vrijednost za pšenicu je 200 dolara po toni, za kukuruz i ječam - 185 dolara po toni.
Tagovi
Porez na izvoz Izvozna carina Ruska pšenica Povijesni maksimum Rusija Izvoz pšenice
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)