Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Visoke carine
  • 09.01.2020. 16:30

Francuski izvoz vina pao zbog američkih carina

Francusko vino našlo se među proizvodima Europske unije, uz škotski viski i talijanski sir, na udaru 25-postotnih američkih carina.

Foto: Pixabay/engin akyurt
  • 211
  • 11
  • 0

Izvoz francuskih vina srednje klase pao je zbog carina koje je SAD uveo u listopadu prošle godine uslijed spornih europskih subvencija za proizvodnju zrakoplova, izjavio je u utorak dužnosnik francuske vlade.

Francusko vino našlo se među proizvodima Europske unije, uz škotski viski i talijanski sir, pod udarom 25-postotnih američkih carina nakon što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) Washingtonu dala zeleno svjetlo za uvođenje kompenzacijskih carina u dugotrajnom procesu zbog subvencija europskom proizvođaču aviona Airbusu.

"Vidimo negativne posljedice, osobito kada su u pitanju vina srednje klase koja su najviše pogođena. Francuski sektor vina i žestokih alkoholnih pića pribojavao se toga od prošle jeseni", rekao je visoki dužnosnik francuskog ministarstva vanjskih poslova Jean-Baptiste Lemoyne u osvrtu na američke carine.

Trumpova administracija uvodi carinu na europske proizvode: na udaru vino, sir, viski

Nije želio navoditi brojke, napominjući da će carinska uprava objaviti podatke o trgovini u studenom koji će otkriti prve naznake posljedica američkih carina.

SAD je najveće izvozno tržište francuskih vina. Carine će obuhvatiti isporuke čija je vrijednost u 2018. iznosila milijardu dolara.

Francuska udruga izvoznika vina upozorila je u listopadu da su vina srednje klase najviše ugrožena gubitkom tržišnog udjela u SAD-u nakon povećanja maloprodajnih cijena zbog povećanja carina.

Industrija vina sprema se i za moguće dodatno povećanje američkih carina zbog odvojenog spora oko francuskog poreza na digitalne tvrtke, za koji Washington smatra da nepravedno ciljaju na američke tehnološke divove.

Washington je zaprijetio carinama u visini i do 100 posto na određene francuske proizvode, uključujući pjenušava vina poput šampanjca, čiji godišnji izvoz u Sjedinjene Države premašuje vrijednost od 700 milijuna dolara.

Francuski dužnosnik kazao je da bi SAD i Francuska trebali razgovarati, između ostalog, i na godišnjem okupljanju u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u švicarskom Davosu krajem siječnja, kako bi sporazumno riješili spor i izbjegli recipročne carine. Time je ponovio poruku koje je u utorak poslao francuski ministar financija.

Ponovio je i europske pozive Washingtonu na pregovore o sporazumu o subvencijama za zrakoplove. Odluka WTO-a o američkim subvencijama Boeingu očekuje se u drugoj polovini godine a mogla bi signalizirati zeleno svjetlo EU-u da i sam uvede kompenzacijske carine na uvoz iz SAD-a, napominje Reuters.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Francuska vina Izvoz SAD Carine

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]