Federacija BiH, ima usvojene strategije okoliša i turizma, koje omogućuju ove prakse i usmjeravaju na ovakav vid saradnje.
Mogućnosti intenzivnije i dinamičnije saradnje između Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), posebno u kontekstu sve većeg angažmana ove organizacije u oblastima klimatskih promjena, adaptacije i ruralnog razvoja, bila je jedna od tema sastanka federalne ministrice okoliša i turizma Nasihe Pozder, sa predstavnikom FAO-a za Evropu i Centralnu Aziju, Nabilom Gangijem. Kako je saopćeno iz FMOiT, izražena je spremnost za institucionalnu buduću saradnju.
Federacija BiH, ima usvojene strategije okoliša i turizma, koje prema riječima ministrice, omogućuju ove prakse i usmjeravaju na ovakav vid saradnje.
"Posebno u momentu kada se dešavaju klimatske promjene kojima nažalost i svjedočimo, te kada je potrebno transformisati i adaptirati naše kapacitete i u agroturizmu. FAO nam itekako može pomoći u jačanju kapaciteta za praćenje i izvještavanje o klimatskim akcijama, razvoju operativnih procedura i obuka, kao i u povezivanju sektora s međunarodnim mrežama za klimatske promjene (GCF, UNFCCC)", rekla je Pozder, istakavši zadovoljstvo zbog spremnosti FAO predstavnika da pruži podršku na ovom planu, kao i u inicijativama za razvoj agroturizma i zelenih turističkih ruta, što znači i podrška lokalnim zajednicama, ali i zaštita prirodnih resursa, što mora biti kompatibilno s razvojem turizma.
Sagovornici su se složili da je zajednički cilj osiguranje dugoročne podrške i sinergija u izgradnji otpornosti na klimatske promjene i održivi razvoj ruralnih područja.
Predstavnik FAO-a za Evropu i Centralnu Aziju sa svojim saradnicima, jučer se sastao i sa federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemalom Hrnjićem. Tom prilikom istaknut je značaj dosadašnje saradnje s posebnim fokusom na mjere koje doprinose sigurnosti hrane kao i budućim projektima koji će biti realizirani na području Bosne i Hercegovine.
Ministar Hrnjić zahvalio se predstavnicima Organizacije za hranu i poljoprivredu na spremnosti da svoje kapacitete stave na raspolaganje kako bi dogovoreni projekti bili realizirani te istakao kako se saradnja na ovaj način dodatno unapređuje.
Tagovi
Autorica