Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO tečajevi
  • 14.01.2019. 10:30

FAO organizira online tečajeve za Klimatski pametnu poljoprivredu

FAO je predstavio e-learning platformu čiji je cilj da se pomogne poljoprivrednicima, ali i ostalim dionicima da što lakše usvoje parametre klimatski pametne poljoprivrede u praksi.

Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic
  • 212
  • 27
  • 0

FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda) je tijekom klimatske konferencije COP 24 UNFCCC-a koja se održavala u Katowicama u Poljskoj od 3. do 14. prosinca 2018. predstavio četiri nova modula (o tlu, vodi, usjevima i stočarstvu) vezanih uz Klimatski pametnu poljoprivredu (Climate Smart Agriculture). Moduli se nalaze na njihovoj e-learning platformi. Na predstavljanju su također bili nazočni i predstavnici Svjetske banke te talijanskog Ministarstva okoliša i njemačkog Saveznog ministarstva za hranu i poljoprivredu kao partneri FAO u izradi modula. Cilj modula je da pomogne poljoprivrednicima, ali i ostalim dionicima da što lakše usvoje parametre klimatski pametne poljoprivrede u praksi. 

Na ovom panelu raspravljalo se o važnosti klimatski pametne poljoprivrede (CSA u daljnjem tekstu) te o najboljim praksama za širenje i poticanje usvajanja CSA-a, uključujući pokretanje niza novih modula za on-line učenje na tu tematiku.

Važno je da tečajevi budu dostupni što većem broju poljoprivrednika

U uvodnom izlaganju, Zitouni Ould-Dada iz FAO-a, naglasio je kako se prehrambeni sustavi moraju mijenjati kao odgovor na klimatske promjene, što utječe na produktivnost i kvalitetu usjeva. Rekao je da je usvajanje CSA jedna takva promjena te da ona zahtijeva razmjenu znanja i prakse s poljoprivrednicima kao i između njih. Osvrnuvši se na tečajeve CSA e-učenja koje su razvili FAO i partneri, Ould-Dada je naglasio da je važno da su takvi tečajevi besplatni i lako dostupni kako bi maksimalni broj poljoprivrednika mogao imati koristi od njih. 

d
FAO je predstavio četiri nova modula (o tlu, vodi, usjevima i stočarstvu)

U daljnjoj raspravi panelisti su razmotrili kako se razvoj CSA može kombinirati kao spoj modernog i tradicionalnog znanja; uloga nevladinih organizacija u razmjeni znanja; zašto bi razmjena znanja trebala biti stalni proces, a ne jednokratan; i kako se tehnologija može iskoristiti za širenje znanja, uključujući e-tečajeve, radio i mobilne telefone.

Uključivanje različitih profila poljoprivrednika

Federica Matteoli iz FAO je naglasila da se, bez obzira na način širenja, informacije i tečajevi moraju biti prilagođeni raznovrsnoj publici. Mi Nguyen, supredsjedateljica Global Alliance for Climate-Smart Agriculture (GACSA) je imala završnu riječ naglašavajući da je najbolji način da se CSA prihvati je uključivanje različitih profila poljoprivrednika u svakoj fazi procesa. Istaknula je da GACSA radi na regionalnoj razini kroz osam saveza za koje se nada da će biti središte za rješenja koja su razvijena diljem svijeta i da će ona biti upotrijebljeni u praksi.

Autorica: Saša Danon


Tagovi

COP 24 FAO E-learning platforma Online učenje Klima Pametna poljoprivreda

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!