Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenske neprilike
  • 21.08.2015. 11:30

Elementarne nepogode u nekoliko županija!

Elementarna nepogoda proglašena je za Vukovarsko-srijemsku županiju, južni dio Istre i virovitičko-podravske općine, osime Općine Crnac.

  • 505
  • 60
  • 0

Zbog vremenskih nepogoda izazvanih sušom Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić proglasio je u srijedu elementarnu nepogodu za Virovitičko-podravsku županiju.

Elementarna nepogoda proglašena je za područje gradova Virovitica, Slatina i Orahovica te općina Čačinci, Čađavica, Gradina, Lukač, Mikleuš, Nova Bukovica, Pitomača, Sopje, Suhopolje, Špišić Bukovica, Voćin i Zdenci. Većina ih je na popisu, no nedostaje Općina Crnac, iz koje dolaze mnoge reakcije i žalbe, a neki od naših novinara već pripremaju i izvještaj na tu temu.

Tijekom mjeseca srpnja i kolovoza 2015. godine, zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih sušom, na tom prostoru nanesene su velike materijalne štete na ratarskim, povrtlarskim i industrijskim kulturama i trajnim nasadima.

Nepogoda i u južnoj Istri

Zbog visokih temperatura i izostanka padalina tijekom dva mjeseca stradale su poljoprivredne kulture, osobito povrće, ratarske kulture te posebno masline.

Na području južne Istre osobito je stradalo povrće i maslinici, a šteta se procjenjuje na 50 do 100% uroda. Elementarna nepogoda proglašena je za područje Grada Vodnjana te općinu Fažana, Ližnjan, Marčana, Svetvinčenat, Tinjan i Žminj. Županijsko povjerenstvo krenut će s aktivnostima kako bi se utvrdio stupanj oštećenja poljoprivrednih kultura, uključujući i dugogodišnje nasade kao i posljedice na poljoprivrednu djelatnost i druge štete nastale zbog suše.

Elementarna nepogoda za Vukovarsko-srijemsku županiju

O razmjerima šteta u poljoprivredi u Vukovarsko-srijemskoj županiji govori i to da kiše gotovo da nije bilo tri mjeseca i da su urodi više nego prepolovljeni. Na nekim kulturama štete su veće od 80%, tako da je ovo jedina prilika poljoprivrednicima da koliko-toliko nadoknade nastale štete.


Tagovi

Elementarne nepogode Vremenske neprilike Povrće Maslinici Vodnjan Tinjan Žminj Marčana Istra Vukovarsko-srijemska županija Ratarske kulture Virovitica Opčina Lukač Nova Bukovica Pitomača Sopje Crnac


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.