Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EFSA baza podataka
  • 21.01.2019. 07:30

EFSA otvara svoje baze podataka javnosti

Podaci će biti dostupni na Knowledge Junctionu, EFSA-inom javnom repozitoriju, a prvi skupovi podataka bit će objavljeni već ove godine.

Foto: Bigstockphoto/Yastremska
  • 187
  • 25
  • 0

EFSA (Europska agencija za sigurnost hrane) je poduzela važan korak prema tome da postane organizacija s potpuno javnom bazom podataka obvezujući se na objavljivanje znanstvenih podataka koje koristi za istraživanja i praćenja te mnoge procjene rizika na razini EU.

EFSA navodi kako namjerava dijeliti podatke prikupljene u područjima kao što su:

  • navike potrošnje hrane,
  • ostaci pesticida u hrani,
  • kemijski kontaminanti i aditivi u hrani,
  • epidemije bolesti koje se prenose hranom i
  • antimikrobne rezistencije.

Knowledge Junction - EFSA-in javni repozitorij

Podaci će biti dostupni na Knowledge Junctionu, EFSA-inom javnom repozitoriju, koje je uspostavljeno radi poboljšanja transparentnosti, ponovljivosti i ponovnog korištenja dokaza u procjenama rizika za sigurnost hrane i hrane za životinje. Prvi skupovi podataka bit će objavljeni ove godine. Knowledge Junction je zajednica na Zenodo platformi i može joj pristupiti svatko s web pretraživačem.

Mary Gilsenan, voditeljica Jedinice za upravljanje dokazima EFSA-e, rekla je: "Učiniti te podatke javnima označit će značajnu prekretnicu za države članice koje pružaju toliko podataka koje koristimo, kao i za samu EFSA-u. Po prvi put, kada objavimo određene znanstvene rezultate, istovremeno ćemo učiniti dostupnim sve podatke koji se koriste u procjeni. To će nam omogućiti postupak objavljivanja podataka koji je pravovremen, usporediv, interoperabilan i pristupačan."

Javni podaci bit će ključni za donošenje kvalitetnijih odluka

Osim što je u skladu s jednim od ključnih strateških ciljeva EFSA-e - proširiti svoju bazu podataka i maksimizirati pristup svojim podacima - potez je dio širih napora EU za promicanje javnog pristupa podacima i informacijama.

Gilsenan je dodala: "Javni podaci ključni su čimbenik za transparentnost, odgovornost i donošenje odluka utemeljenih na dokazima. Prelazak s 'podataka na zahtjev' na 'proaktivni pristup podacima' po defaultu je pozitivan potez za EFSA-u i sve naše sudionike."

Izvješće su izradili EFSA-ini stručnjaci za podatke u bliskoj suradnji sa stručnjacima i tijelima država članica EU-a.

"Nadamo se da će naše izvješće pomoći u poticanju usvajanja politike javnih podataka u području sigurnosti hrane diljem Europe. Pristup javnim podacima može pomoći potrošačima u donošenju zdravih odluka, poboljšanju sustava praćenja sigurnosti hrane i poticanju inovacija u sektoru proizvodnje hrane", zaključila je Gilsenan.


Izvori

AgPress


Tagovi

EFSA Baza podataka Sigurnost hrane Javni podaci Knowledge Junction


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs