Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema i čuvanje hrane
  • 15.07.2017. 12:00

Držite se 10 zlatnih pravila i izbjegnite trovanje hranom

Visoke, ljetne temperature najpogodnije su za kvarenje hrane. Da biste izbjegli trovanje, držite se jednostavnih pravila.

Držite se 10 zlatnih pravila i izbjegnite trovanje hranom
Foto: Pixabay/RitaE
  • 661
  • 32
  • 0

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) samo mali broj faktora vezanih za pripremu hrane je odgovoran za veliki broj slučajeva alimentarnih oboljenja (trovanje hranom).

U Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ističu da uobičajene greške uključuju pripremanje hrane i po nekoliko sati prije konzumacije i neprilagođeno čuvanje hrane (izvan hladnjaka); nepotpuno kuhanje hrane ili podgrijavanje hrane; miješanje pokvarene i ispravne hrane te pripremanje hrane od strane osoba sa lošim higijenskim navikama.

Primjenite pravila i prenesite drugima

Deset zlatnih pravila se bavi ovim grešakama, nudeći savjete kojima se može reducirati rizik da se hranom prenosivi patogeni razmožavaju, preživljavaju i kontaminiraju hranu i namirnice.

Korisnicima se stoga preporučuje da prilagode ova pravila i drugima prenesu poruke koje su specifične za pravilan način pripreme hrane u sredini gdje se oni nalaze. Samim time njihova moć da promijene navike drugih u pripremi hrane utoliko će biti veća.

Deset zlatnih pravila

1. Potrebno je izabrati sigurne sirovine i postupak obrade

  • koristite sirovine samo od pouzdanih dobavljača, s garancijom zdravstvene ispravnosti;
  • namirnice temeljito očistite i operite u čistoj, tekućoj vodi, u sudoperu predviđenom isključivo za tu namjenu;
  • koristite odvojeni pribor za mehaničku obradu pojedinih namirnica.

2. Namirnice treba brižljivo i temeljito termički obraditi

  • postupci kuhanja i pečenja sigurno uništavaju mikroorganizme ako je temperatura dovoljno visoka, a termička obrada dovoljno duga;
  • temperatura ključanja sigurno je dovoljna, ali mora biti postignuta u svim dijelovima pripravljanog jela što se postiže, između ostalog, dovoljno dugim kuhanjem i pečenjem, što eventualno može izostati prilikom pripreme duboko smrznutih namirnica.

3. Pripremljenu hranu treba konzumirati neposredno nakon pripreme (idealno unutar dva sata)

  • ako se pripremljena hrana neće odmah poslužiti, potrebno ju je skladištiti u temperaturno nepovoljnim uslovima za razmnožavanje mikroorganizama, npr. u hladnjaku;
  • treba zamrzavati samo svježe oprane namirnice i svježe pripremljenu hranu na temperaturi ispod -18 stepeni C;
  • odmrzavanje namirnica treba nadzirati kako ne bi nepotrebno dugo stajale na temperaturi okoline jer bi se time stekli uslovi za razmnožavanje mikroorganizama;
  • opće je pravilo da se jednom odmrznuta hrana nikada ne smije ponovo zamrzavati.

4. Termički obrađenu hranu treba pažljivo čuvati izvan opasne zone, tj. ispod 5 ili iznad 60 stepeni

5. Čuvanu pripremljenu hranu treba temeljito i brzo podgrijevati do kuhanja (100 stepeni), pri čemu unutrašnja temperatura u komadima mesa mora doseći više od 75 stepeni

6. Potrebno je spriječeti dodirivanje sirove i termički obrađene, gotove hrane

7. Treba redovito i često prati ruke tekućim sapunom

8. Sve kuhinjske radne površine i pribor treba održavati besprijekorno čistim, koristeći pri tome pravilno odabrane i provedene postupke dezinfekcije

9. Hranu, obavezno, zaštititi od pristupa insekata, glodara i drugih životinja primjenom fizičkih prepreka (mreža na prozoru, poklopci), te primjenom postupaka dezinsekcije i deratizacije

10. Treba upotrebljavati zdravstveno ispravnu vodu

Foto: Pixabay/RitaE


Tagovi

Ispravnost hrane Kako tretirati hranu Priprema hrane Trovanje hranom Hrana Hrana ljeti Čuvanje hrane


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nije baš "od igle do lokomotive", ali je od metle do traktora 🧹🚜 Mostarski sajam ponudio za svakog po nešto, traje do subote, 12. aprila, i prva dva dana vrvi od posjetilaca.