Visoke, ljetne temperature najpogodnije su za kvarenje hrane. Da biste izbjegli trovanje, držite se jednostavnih pravila.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) samo mali broj faktora vezanih za pripremu hrane je odgovoran za veliki broj slučajeva alimentarnih oboljenja (trovanje hranom).
U Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ističu da uobičajene greške uključuju pripremanje hrane i po nekoliko sati prije konzumacije i neprilagođeno čuvanje hrane (izvan hladnjaka); nepotpuno kuhanje hrane ili podgrijavanje hrane; miješanje pokvarene i ispravne hrane te pripremanje hrane od strane osoba sa lošim higijenskim navikama.
Deset zlatnih pravila se bavi ovim grešakama, nudeći savjete kojima se može reducirati rizik da se hranom prenosivi patogeni razmožavaju, preživljavaju i kontaminiraju hranu i namirnice.
Korisnicima se stoga preporučuje da prilagode ova pravila i drugima prenesu poruke koje su specifične za pravilan način pripreme hrane u sredini gdje se oni nalaze. Samim time njihova moć da promijene navike drugih u pripremi hrane utoliko će biti veća.
1. Potrebno je izabrati sigurne sirovine i postupak obrade
2. Namirnice treba brižljivo i temeljito termički obraditi
3. Pripremljenu hranu treba konzumirati neposredno nakon pripreme (idealno unutar dva sata)
4. Termički obrađenu hranu treba pažljivo čuvati izvan opasne zone, tj. ispod 5 ili iznad 60 stepeni
5. Čuvanu pripremljenu hranu treba temeljito i brzo podgrijevati do kuhanja (100 stepeni), pri čemu unutrašnja temperatura u komadima mesa mora doseći više od 75 stepeni
6. Potrebno je spriječeti dodirivanje sirove i termički obrađene, gotove hrane
7. Treba redovito i često prati ruke tekućim sapunom
8. Sve kuhinjske radne površine i pribor treba održavati besprijekorno čistim, koristeći pri tome pravilno odabrane i provedene postupke dezinfekcije
9. Hranu, obavezno, zaštititi od pristupa insekata, glodara i drugih životinja primjenom fizičkih prepreka (mreža na prozoru, poklopci), te primjenom postupaka dezinsekcije i deratizacije
10. Treba upotrebljavati zdravstveno ispravnu vodu
Foto: Pixabay/RitaE
Tagovi
Autorica