Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro Monitor
  • 09.05.2023. 09:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Domaći softver po cijeni prilagođenoj džepu bh. poljoprivrednika

Nudi informacije o pojavi biljnih bolesti i štetočina, te daje prognozu generalnih potreba za vodom i đubrenjem

Foto: Selma Mujić
  • 589
  • 318
  • 1

S ciljem da bh. poljoprivredi ponude nešto novo, odnosno inovativno rješenje koja će joj pomoći da pređe u onaj "smart" dio industrije, domaći stručnjaci su razvili softversko rješenje za pametnu poljoprivredu. Riječ je o Agro Monitoru koji nudi informacije o pojavi biljnih bolesti i štetočina, ali i za praćenje generalno agroklimatskih parametara na poljima, odnosno mikroklimatima na području BiH.

Kako je za Agroklub pojasnio Jasmin Grahić, prokurista u kompaniji deVisinon Agro, aplikacija prikuplja podatke sa svih operativnih stanica, objedinjuje ih na jednom mjestu, te na osnovu njih i prognoza koje sami generiraju, modeliraju se mogućnosti pojave određenih opasnosti koje prijete usjevima. 

"Pored informacija o pojavi biljnih bolesti i štetočina, mi proizvođaču kažemo i kakva je prognoza generalnih potreba za vodom i đubrenjem, na osnovu parametara zemljišta koje se analizira", navodi Grahić. 

Probna verzija besplatna

Agro Monitor ima i besplatnu probnu verziju gdje poljoprivrednici mogu vidjeti osnovne funkcije, prije nego se odluče za eventualnu kupovinu ili pretplatu na ovaj servis. 

"Cijena cjelokupnog paketa na godišnjem nivou je 50 KM, gdje korisnici dobijaju 12 modela, potrudili smo se da napravimo nivo koji je prihvatljiv našim proizvođačima što se svodi na par maraka mjesečno i što će im pomoći da donose odluke na jedan potpomognut način", precizira naš sagovornik dodavši kako su cijenu prilagodili džepu domaćih proizvođača. 

Ovo rješenje, koje su razvili domaći stručnjaci, proizvođačima daje informacije, na primjer da li je bilo mraza, potom koliko je bilo padavina, ima li potrebe za dodatnim navodnjavanjem i slično. Zavisno od kulture koju proizvode, korisnici dobijaju obavijest o određenoj prijetnji. 

Koji su internetski servisi najbolji za korištenje satelitskih fotografija u poljoprivredi?

"Na primjer, ako postoji visok rizik preporuči se tretiranje, zaštita bilja, ali dobijaju i informacije kada nema potrebe za primjenom zaštite čime je, u nekim slučajevima, smanjen broj tretiranja s 20 na 15-tak i time su uštedili na ulaganju u fitofarmaceutska sredstva", pojašnjava. 

Aplikacija trenutno pokriva područje BiH, a dostupna je na bosanskom i engleskom jeziku. U toku je i izrada sličnog sistema za Republiku Hrvatsku koji se, prema riječima Grahića, radi s hrvatskim sektorom za voćarstvo, kako bi napravili poseban model, nezavisan od svega ovog drugog. "U pregovorima smo, pratimo podatke već godinu dana", dodaje.

Meteorološke stanice

Paralelno s ovom pričom, kako navodi, razvijali su i uslove da naši proizvođači mogu doći do hardvera koji je potreban za praćenje agroklimatskih podataka. Tako danas nude austrijske uređaje, poput meteoroloških stanica, automatskih klopki i drugih rješenja. 

"Specifičnost BiH je ta što na jednoj parceli možemo imati nekoliko mikroklimata, što je pozitivna strana Agro monitora jer za svaku tačku, geolokaciju, možemo napraviti prognoze. Što je bolja opremljenost tih površina, prognoze su tačnije, mada i kada postavimo samo jednu stanicu mi imamo prognoze koje su tačne preko 96 posto", ističe Grahić dodavši kako postoji i mogućnost udruživanja, gdje više proizvođača može uzeti jednu stanicu koja pokriva područje oko tri kilometra.


Tagovi

Aplikacija za poljoprivrednike Pametna poljoprivreda Smart rješenja Agro Monitor Jasmin Grahić Biljne bolesti Štetočine


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.