Pretraga tekstova
"Većina ljudi misli da je regionalni proizvod nužno dobar za okoliš, a to je veliki nesporazum", rekao ekonomist Ralph Ossa iz Svjetske trgovinske organizacije
Kupujmo hranu od lokalnih proizvođača u krugu od najviše 30 kilometara, misao vodilja je onih koji na taj način žele očuvati prirodu. No, studija koju je provela Svjetska trgovinska organizacija (WTO), pokazala je da kupnja lokalno uzgojene jabuke nije uvijek bolja za klimu od one koja je došla, na primjer, s Novog Zelanda, udaljenog više od 18.000 kilometara.
"Većina ljudi misli da je regionalni proizvod nužno dobar za okoliš, a to je veliki nesporazum", rekao je glavni ekonomist WTO-a u Njemačkoj, Ralph Ossa za agenciju dpa, a prenosi msn.
On tvrdi da to nije uvijek tačno. Naime, kaže Ossa, jabuke s Novog Zelanda zimi su "svježije" od jabuka iz Njemačke, jer su njemačke jabuke bile u hladnjačama, a to troši energiju. Pojasnio je da emisije zbog prometa čine relativno mali udio ukupnih emisija dok proizvod dođe na tržište. U slučaju hrane, to je u prosjeku 10 posto. No postoje velike razlike u emisijama iz proizvodnje.
"Ako je povrće ili voće u sezoni u drugoj zemlji, a ne u našoj te se kod nas uzgaja u grijanom stakleniku ili je održavano u hladnjači, tada su proizvodne emisije lokalno proizvedene robe često veće nego u drugdje", naglasio je Ossa i dodao da uvoz nije uvijek loš.
Smatra da bi globalna trgovina mogla biti značajna u smanjenju emisija štetnih za klimu. Da bismo to postigli, moramo drugačije trgovati, a ne manje, rekao je. "Trgovina može biti važan pokretač klimatske politike", zaključio je.
Tagovi
Kupujmo loklano Uvoz hrane Svjetska trgovinska organizacija Ralph Ossa Klimatska politika Očuvanje okoliša
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Posjetili smo jednu farmicu podno planine Motajice. Uskoro se čitamo..