Pretraga tekstova
Neuobičajeno je da Evropska komisija uvodi antidampinške carine na robu za koju postoji velika ovisnost o uvozu, reagiraju članovi njemačkih proizvođača stočne hrane.
Nakon što je Evropska unija polovinom januara uvela visoku uvoznu carinu od oko 85% za aminokiselinu lizin iz Kine, cijene stočne hrane nezaustavljivo rastu, piše Agrarheute.
Tu je i problem što fabrike stočne hrane gotovo nemaju pravu alternativu za ovu esencijalnu aminokiselinu. Dodatni troškovi direktno utječu na cijene, a prema riječima stručnjaka, evropske fabrike ovise o isporukama iz Kine, jer nema drugih dobavljača.
Pretpostavlja se da će sljedećih dana doći do poskupljenja stočne hrane između 10 i 30 eura na 100 kilograma.
"Od ukupnog broja uvezene aminokiseline lizin, na Kinu otpada oko 70%“, istaknuo je Stefan Köhler, član Odbora za poljoprivredu i hranu u Evropskom parlamentu.
Pri tome je zatražio od Evropske komisije da objasni šta će poduzeti u narednim mjesecima kako bi poboljšala sigurnost snabdijevanja i situaciju u kojoj se nalazi industrija stočne hrane.
"Proizvođači stočne hrane duboko su zabrinuti zbog visokog nivoa privremenih EU carina na esencijalnu aminokiselinu lizin“, kaže dr. Hermann-Josef Baaken, glasnogovornik njemačkog udruženja za hranidbu životinja.
Zajedno s Evropskim udruženjem za mješovitu hranu (FEFAC), DVT i udruženjem Raiffeisen (DRV) pozivaju Komisiju da retroaktivno povuče antidampinške carine.
"Neuobičajeno je da Evropska komisija uvodi antidampinške carine na robu za koju postoji velika ovisnost o uvozu“, navodi Baaken.
Neslužbeno se pak saznaje da je navodno veliki proizvođač u Francuskoj vršio pritisak na Brisel putem francuske vlade jer nije mogao konkurirati s cijenama lizina iz Kine.
Kao jedno od mogućih rješenja Baaken navodi kako bi EU trebala potaknuti ulaganja za povećanje proizvodnje lizina u Evropskoj uniji.
Inače, lizin je najvažnija hranjiva tvar u hranidbi životinja koja pospješuje rast i razvoj te poboljšava imunitet. Industrija ga naziva esencijalnom aminokiselinom broj jedan za životinje, a do koje, jer ga samo tijelo ne može sintetizirati, moraju doći putem hrane.
Tagovi
Stočna hrana Aminokiselina lizin Europska unija Kina Uvoz
Autor
Više [+]
Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim tiskanim medijima, a posljednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabu... Više [+]
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti
Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabuke, kruške, šljive i drugo sezonsko voće. Plodove uništavaju snažnim čeljustima, ostavljajući ih neupotrebljivim, što voćarima nanosi značajne gubitke.
Osim štete u voćnjaku, stršljenovi su i ozbiljna opasnost za ljude. Njihov ubod može izazvati jaku bol, otok, alergijsku reakciju, a u težim slučajevima čak i životnu ugroženost. Za razliku od pčela, stršljen može ubosti više puta, pa susreti s njima nisu nimalo bezazleni.
Jednostavna zamka od plastične flaše
Srećom, postoji vrlo jednostavan način da se smanji njihov broj u voćnjaku – zamka od obične plastične flaše. Postupak je brz i ne zahtijeva posebne troškove:
Flašu prerežite nešto iznad pola.
Gornji dio okrenite naopako i vratite u donji dio, tako da otvor formira lijevak prema unutra.
Zamku okačite na stablo voćke ili postavite u blizini.
Kao mamac sipajte malo piva ili voćnog soka – najbolje rezultate daje pivo.
Privučeni mirisom, stršljenovi lako ulaze u zamku, ali put nazad ne mogu pronaći. Nakon samo nekoliko sati u njoj se može primijetiti veliki broj uhvaćenih insekata.
Efikasna i sigurna metoda
Ova metoda je jednostavna, jeftina i efikasna, a pri tome ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Postavljanjem nekoliko ovakvih zamki voćari mogu značajno smanjiti broj stršljenova i sačuvati svoje voće, ali i sigurnost u voćnjaku.