Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brexit
  • 11.06.2017. 13:30

Brexit će protresti tržište voća, povrća i mlijeka?

Brexit bi mogao izvazvati poremećaje na poljoprivrednom tržištu EU, pet sektora posebno je ugroženo.

Foto: bigstockphoto.com, crucier
  • 1.919
  • 141
  • 0

Poljoprivredne i prehrambene tvrtke u Europskoj uniji možda će platiti veliku cijenu ako se stvore nove trgovinske barijere i smanji interes britanskih potrošača za određenim proizvodima iz EU, javljaju novinske agencije.

Na to su upozorili I iz najvećeg europskoga udruženja poljoprivrednih proizvođača Copa-Cogece, koje je objavilo preliminarno izvješće na 156 stranica samo mjesec dana nakon što je krajem ožujka Britanija formalno izvijestila Bruxelles da će se povući iz Europske unije.

Sporazum o slobodnoj trgovini odlučujući faktor

"Poljoprivrednici ne bi trebali platiti cijenu neke političke odluke", izjavio je predsjednik Cogece Thomas Magnusson, aludirajući na rizik trgovinskih barijera nakon Brexita poput carina. Poljoprivrednici u ostatku EU mogli bi se suočiti s velikim teškoćama kod izvoza na tako jedno važno tržišta kao što je Britanija - neto uvoznik - ako London i Bruxelles nakon Brexita ne postignu sporazum o slobodnoj trgovini.

Krizni menadžment

Oni koji bi mogli najviše izgubiti su proizvođači voća, povrća, govedine, mliječnih proizvoda i vina - na koje otpada golemi dio od 45 milijardi eura u godišnjem EU izvozu hrane i poljoprivrednih proizvoda u Veliku Britaniju. Iz Copa-Cogece, čija je punopravna članica i Hrvatska poljoprivredna komora, poručuju da se čvrsto nadaju da će Europska komisija proračunima za 2019. i 2020. obuhvatiti "odgovarajuće instrumente za krizni menadžment" kako bi pomogla poljoprivrednicima pogođenima svim negativnim posljedicama Brexita.

Velika Britanija odlazi s praskom?

Nove trgovinske barijere također bi pogodile i britanski izvoz poljoprivrednih proizvoda u EU u godišnjem iznosu 11 milijardi funta, ponajprije vodećih proizvoda poput škotskog viskija i britanske janjetine.

Brine i činjenica da je Britanija neto uplatitelj u proračun EU. Brzi izračun temeljen na britanskom doprinosu i dijelu proračuna koji se rezervira za Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) ostavio bi proračunsku rupu od oko tri milijarde eura.

Foto: bigstockphoto.com, crucier


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Brexit Tržište